Gemeenten en andere relevante partijen zorgen voor betere toegang tot jeugdhulp voor kinderen en gezinnen. Dat doen ze onder meer door lokale teams effectiever te maken en het wijkgericht werken te stimuleren.
De onderwerpen binnen dit thema
Niet iedereen vindt de weg naar passende zorg en ondersteuning. Door informatiepunt het Juiste Loket bekender te maken, willen we de informatievoorziening over jeugdhulp verbeteren. Ook versterkt het programma Zorg voor de Jeugd de brede cliëntondersteuning.
Lees meer over het Juiste Loket
Acties
-
Koplopersproject Cliëntondersteuning
Op dit moment geven 26 nieuwe koplopergemeenten een stevige impuls aan het doorontwikkelen van cliëntondersteuning. Deze vierde en laatste groep brengt het totaal aantal deelnemende gemeenten op 92.
Bekijk de projectpagina
Resultaten
- Onderzoek 'JGZ en Wijkteams: De sterkste schakels' is afgerond
- Kamerbrief voortgang cliëntondersteuning 2020
Relevante links
- Opvoedadviezen
- Meer informatie over het onderzoek 'Toegang om de hoek'
- Informatielangdurigezorg.nl
- Overzicht van gemeenten die meedoen in het Koploperproject Cliëntondersteuning
- Rapportage evaluatie Koploperproject Cliëntondersteuning
- Tussentijdse monitor Pilots gespecialiseerde cliëntondersteuning
- Wegwijzers voor vergroting van de bekendheid en verbetering van de toegang tot cliëntondersteuning in Nederland
- Vier handreikingen cliëntondersteuning
Uit de praktijk
Lees het praktijkverhaal 'Psychosociale zorg voor kinderen - gewoon bij de huisarts'
Hulpmiddelen voor professionals
Sociale kaart
Alle 42 jeugdregio’s werken aan het uitbreiden van de Sociale kaart. Hierop zien ouders, gemeenten en verwijzers welke (regionale) ondersteuningsmogelijkheden er zijn. Gemeenten zorgen voor actuele informatie op de sociale kaart.
Vier nieuwe handreikingen cliëntondersteuning
De huidige coronamaatregelen leiden mogelijk tot een nieuwe groep inwoners die gebaat zou zijn bij cliëntondersteuning. Ook kunnen inwoners door de coronamaatregelen ander type vragen hebben. Om gemeenten te helpen de geschikte cliëntondersteuning te bieden voor alle inwoners, heeft Movisie deze vier nieuwe handreikingen ontwikkeld.
Toegang tot de best passende zorg is belangrijk. Dit geldt helemaal voor kinderen en jongeren met een levenslange beperking of complexe GGZ-problematiek. Gemeenten en andere partijen zorgen dat deze groep beter wordt herkend. Dat doen ze onder meer door preventie en vroegsignalering. Ook zorgen ze dat de groep toegang krijgt tot passende jeugdhulp.
Lees het actieplan 'De best passende zorg voor kwetsbare jongeren'.
Resultaten
Onderzoek van Significant over 'Levenslange en levensbrede zorg- en ondersteuningsvragen van jeugdigen en jongvolwassenen' afgerond
Relevante links
Meer kinderen moeten veilig kunnen thuiswonen. Daarom doen jeugdprofessionals overal in het land meer kennis en vaardigheden op om onveilige thuissituaties te voorkomen.
Acties
-
Landelijk onderzoek Ketenbreed Leren
Aan de hand van 75 complexe praktijkvoorbeelden onderzoeken we de kwaliteit van de jeugdhulpketen.
Bekijk de projectpagina
Relevante links
- Platform integrale specialistische jeugdhulp
- Landelijk onderzoek: Ketenbreed Leren
- VoorZorg: van zwangerschap tot 2e levensjaar
- Wijkacademies ondersteunen bij opvoedvraagstukken
Uit de praktijk
Lees het praktijkverhaal 'Integraal werken: hoe doe je dat effectief?'
Samenwerken met informele steun(figuren)
Het bij hulpverlening actief betrekken van informele steun(figuren) uit het netwerk van jeugdigen is essentieel in het kader van het bevorderen van het gewone opvoeden en opgroeien, het normaliseren en daarmee het versterken van het gewone leven.
Relevante producten
Handreiking Informele Steun
Methodische handreiking die betrokken organisaties kunnen benutten om in de praktijk tot een effectievere inzet van het familiegroepsplan te komen.
Om het samenwerken met belangrijke personen uit het sociale netwerk en informele steun te bevorderen zet deze handreiking uiteen wat informele steun precies is, waarom het zo belangrijk is en wat je als professional nodig hebt en tegenkomt als je er concreet mee aan de slag gaat.
Bekijk en/of download de Handreiking informele steun
Werkboek sociale steun: Handreiking voor samenwerking tussen formele en informele steun
Er zijn door het Ondersteuningsteam diverse masterminds en webinars gehouden over informele steun o.a. over omgaan met aspecten van veiligheid, bewustwording en equiperen van professionals, rollen en verantwoordelijkheden. De lessen uit deze sessies zijn gebruikt voor deze handreiking over samenwerking formele met informele steun, waar praktijkkennis en wetenschap gebundeld is.
Bekijk en/of download de Handreiking voor samenwerking tussen formele en informele steun
E-Zine Ingeschakeld: samenwerken met belangrijke naasten
Met dit e-magazine willen de Branches Gespecialiseerde Zorg voor de Jeugd (BGZJ) voorbeelden delen, inspireren en nieuwe initiatieven belichten.
Het inzetten van belangrijke naasten is geen nieuwe interventie, maar wel een bewuste keuze om de hulpverlening te versterken. Het is daarom opgenomen in de richtlijnen voor jeugdhulp.
Lees hier het e-zine Ingeschakeld
Webinars informele steun
Op 14 juni en 28 juni 2022 werden webinars gepresenteerd over Informele Steun. Kon je er niet bij zijn of wil je de webinars nog een keer terugkijken?
- Webinar Informele steun: Het belang van informele steun in de jeugdhulp
- Webinar Informele steun: Samen met het netwerk optrekken: wat betekent dat voor professionals?
Podcast informele steun
In deze NVO podcast gaan Maria Wassink (orthopedagoog en directeur Steunouder Nederland) en Lois Grootscholten (NVO orthopedagoog werkzaam binnen de jeugdhulp) met elkaar in gesprek over hoe informele steun voor kinderen en ouders aanvullend en van meerwaarde kan zijn op de formele zorg.
In de praktijk
Lees verhalen over informele steun in de praktijk:
- Zelfgekozen mentor biedt jongeren vertrouwen en motivatie
- Tijdens een Eigen Kracht-conferentie komt het sociaal netwerk van het gezin in actie
Meer producten en onderzoeken
Inspiratiegids familiegroepsplan
Methodische handreiking die betrokken organisaties kunnen benutten om in de praktijk tot een effectievere inzet van het familiegroepsplan te komen.
Gesprekswaaier
Een hulpmiddel voor uitvoerend professionals, leidinggevenden, beleidsmakers, jeugdigen en opvoeders om het gesprek aan te gaan over spanningsvelden waar je mee te maken krijgt bij het uitgaan van eigen kracht.
Publicatie: Sterke kanten en uitdagingen bij informele steun
Informele steun kan voor jongeren een belangrijke beschermende factor zijn die de veelzijdigheid en kansrijkheid van de omgeving waarin zij opgroeien versterkt, in het bijzonder voor jongeren met een kwetsbare achtergrond voor wie een ondersteunend netwerk vaak ontbreekt.
In deze notitie komen de verschillende vormen van mentoren en maatjes aan bod en wat zij kunnen betekenen voor het jeugdveld. Ook worden resultaten uit onderzoek en praktijkervaringen behandeld en lees je tips voor in de praktijk.
Reflectietool
Met deze reflectietool kunnen gemeenten binnen de gemeente en daarbuiten, samen met professionals, samenwerkingspartners en inwoners, het gesprek aangaan over ‘eigen kracht’.
Gelijkwaardig samenwerken met de zelfgekozen mentor blijkt een succesfactor voor de ‘JIM-aanpak’. Dat is een van de conclusies uit het JIM-project van de AWTJ Utrecht en Youké. Andrée Sekreve onderzocht in dit project het werken met een zelfgekozen mentor bij jeugdhulpvragen.
Collectief/steungezinnen/informele gezinsondersteuning (ook als er geen sprake is van jeugdhulp)
Kinderen en jongeren verdienen de beste toekomst die we ze kunnen geven. Helaas groeit een deel op in gezinnen waar complexe problemen spelen. Vrijwilligersinitiatieven kunnen een zeer waardevolle rol spelen. Als preventie van zorg of er naast. Daarnaast neemt de druk op de zorg toe. Dit maakt het belang van de inzet van vrijwilligers steeds groter.
Vanuit een gezamenlijk doel om gezinnen met stress te ontlasten en veerkracht van ouders te versterken door nieuwe waardevolle contacten zijn Buurtgezinnen, Steunouder, Home-Start en Samen Oplopen, een Collectief gestart.
De een is met 18 jaar zelfstandig, de ander met 19 of 20 jaar. Deze jongeren nog wat langer ondersteunen, voorkomt later ellende. Dit kan met verlengde jeugdhulp.
Acties
-
Verblijf gezinshuizen naar 21 jaar
Minister De Jonge van VWS en VNG maken afspraken zodat jongeren langer in gezinshuizen kunnen wonen.
Bekijk de projectpagina
-
Betere inzet verlengde jeugdhulp
Gemeenten, wijkteams, zorgaanbieders en jongeren brachten tijdens twee werksessies in kaart hoe de verlengde jeugdhulp beter kan worden ingezet.
Bekijk de projectpagina
Relevante links
- Lees meer over pleegzorg
- Lees meer over gezinsgerichte opvang
- Lees hoe de verlengde jeugdhulp beter benut kan worden
- Lees hoe Noorwegen de verlenging aanpakt
Resultaten sinds 2018
- Meerdere gemeenten maken goed, lokaal beleid voor cliëntondersteuners. Hiermee stimuleren zij andere gemeenten
- Het Rijk zorgt dat luisterlijnen zoals de kindertelefoon blijven bestaan
- Onderzoek 'Duurzame effecten van natuurlijk mentorschap, wat kan een JIM hierin betekenen?' is afgerond
- Onderzoek 'JGZ en Wijkteams: De sterkste schakels' is afgerond