In de praktijk

Op het Podium: Menno Knol

Menno Knol is senior adviseur technologie bij de VO-raad. Als projectleider zocht hij een eenvoudige en laagdrempelige manier om scholen en leraren met elkaar te verbinden. Dat leidde tot edualdo.nl, het professionele online lerarennetwerk waar leraren, teamleiders en schoolleiders kennis en ervaring uitwisselen. po-, vo-, so-,pro en mbo-leraren uit het hele land denken met elkaar mee.

Afbeelding van podiuminterview Menno Krol
Beeld: ©vws

'Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken.'

Hoe werkt Edualdo?

Heb je een vraag over je vak of een thema dat speelt op jouw school, dan kun je die stellen op Edualdo. Bijvoorbeeld vragen over het gebruik van sociale media in de klas of ervaring met projectmatig werken. Maar ook over hoe je een goede dagstart maakt, waar je literatuur over toetsdruk vindt of hoe je leerlingen gemotiveerd houdt in de (digitale) lessen. Andere leraren zien de vraag en kunnen meedenken.

Is Edualdo openbaar voor iedereen?

Edualdo voor leraren is openbaar: alle leraren kunnen zonder account de vragen en antwoorden zien. Wil je een vraag stellen of beantwoorden? Dan heb je wel een account nodig. Zo zorgen we ervoor dat de content voor en door leraren is.

Daarnaast bestaan er besloten groepen. Zo is er op het platform een groep voor schoolleiders. Team- en schoolleiders kunnen hierin ervaringen uitwisselen over specifieke onderwerpen. Deze groep werkt hetzelfde als de openbare groep, alleen heb je toegang nodig om de content te zien.

Hoe is het platform ontstaan?

Edualdo is een onderdeel van de VO-raad. In de projecten op en voor scholen merkten we dat leraren behoefte hadden aan meer uitwisseling buiten de school. We kregen vaak de vraag ‘Weet je een school die hier ook mee bezig is?”. Of ‘ken je iemand die in dezelfde situatie zit?”. Daarom hebben we in 2018 samen met leraren het platform ontwikkeld. Zo zorgen we voor verbinding.

Hoe draagt het bij aan het versterken van vakmanschap?

Door elkaar te helpen betrouwbare kennis te vinden, door elkaar vragen te stellen en op die manier je eigen manier van lesgeven vorm te geven.

Het is belangrijk om niet het wiel opnieuw te willen uitvinden. Bijna alle onderwijsvormen die wereldwijd bekend zijn worden op één of ander manier in Nederland ingezet. Je kunt in Nederland dus veel informatie vinden als professionals aan elkaar verbonden zijn. Hoe meer we het leren van elkaar voor elkaar krijgen, hoe meer we kunnen professionaliseren.

Tot slot. Wat wil je nog meegeven?

Het kan zomaar de school naast jou zijn die een concept gebruikt waar je in geïnteresseerd bent. Dat vind ik zo mooi aan Nederland. We hebben veel ruimte en mogelijkheden. Er zijn zoveel scholen met zoveel verschillende concepten. Als je dan met elkaar in gesprek gaat dan leer je zo veel van elkaar! Je hoeft het niet allemaal zelf te bedenken. Dat kost veel tijd en dat is hartstikke zonde.

Dus leraar sluit je aan! Maar ook voor andere professionals: kom langs en lees mee, doe er je voordeel mee.

Ga naar Edualdo.nl

Meedoen

Heb je vragen of ervaar je knelpunten waar met andere professionals aan gewerkt kan worden? Of vind je het gewoon leuk om ook deel uit te maken van een groep enthousiaste bevlogen professionals die houden van het werken met kinderen, jongeren en gezinnen en zich daarin willen blijven ontwikkelen?

Afbeelding van button met logo community Platform Vakmanschap
Beeld: ©vws

Word lid van de Community Platform Vakmanschap en praat mee.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.