Op het Podium: Jennifer Cirpici

In de praktijk

Als grafisch vormgever en illustrator gooide Jennifer Cirpici het roer om en koos voor een studie Social Work. Door het online platform hartvoorjeugdzorg.nl brengt ze haar talenten als vormgever en zorgprofessional samen. Op het Podium spreken we haar over dit initiatief.

Afbeelding van Jennifer Cirpici voor interview podium
Beeld: ©vws

“Als je iets wil doen of betekenen, doe dan iets waar je goed in bent.”

Waarom moest hartvoorjeugdzorg.nl er komen?

Toen ik startte met mijn werkzaamheden voor de jeugdbescherming, zag ik de eindeloze administratie en werd me duidelijk hoe niet-verbonden we met elkaar zijn, dat er heel veel eilandjespolitiek is door de druk van de zorg. Mensen trekken zich terug op hun eigen eiland, gaan uit verbinding. En ik zag dat onze patiënten en cliënten daar niet mee geholpen werden. Ik wilde heel graag iets betekenen voor de jeugd en een stem geven aan de jeugd, maar de vraag was Hoe?

Ik had als grafisch vormgever al de blog Other Focus voor de designwereld met het idee om designers een podium te bieden. Nadat ik begon aan mijn studie social work, heb ik die blog met pijn in mijn hart moeten opgeven. Ik had er gewoon de tijd en motivatie niet meer voor om het bij te houden.

Maar toen zei iemand al tegen me: ‘Je hebt dit talent, en ooit zal je daar wel weer wat mee doen.’ Hoe ik mijn designtalent kon combineren met de hulpverlening, zag ik echt nog niet voor me. Toch kwam die creativiteit steeds weer op mijn pad door te werken met jeugdigen.

Een filmpje van TED X over multitalenten en het combineren van talenten zet Cirpici op het juiste spoor

In Why some of us don’t have a true calling praat Emily Wapnick over multitalenten en multipotentieel. En ik geloof daar ook in, ik geloof dat je meer dan één talent hebt. En dat je ze kan combineren.

Bekijk de video

Als jonge grafisch vormgever heb ik hier ooit een quote voor een blog voor gegeven. Toen had ik wel door wat professionalisering is. En dat is eigenlijk waar het om draait:

If you want to be the designer that stands out of the rest, do something more than just designing. Make an interesting project like charity, start an agency, hold an exhibition, start a design festival or build a site like behance. Become interesting.

Dit werkt eigenlijk wel voor elk vakgebied. Als je interessant wil zijn als hulpverlener, als je iets wilt doen of betekenen, doe dan iets waar je goed in bent, ga dan iets maken en zet je talent ergens voor in.

Iets waar je niet zo goed in bent, kost veel energie, maar doe je iets waar je goed in bent en leg dan verbinding met andere mensen die weer hun eigen talent meebrengen en jou weer kunnen inspireren en energie geven. Combineer die talenten en je krijgt een gigantisch mooi product. En dat is hartvoorjeugdzorg.nl geworden.

Ik kan een website designen maar zonder de expertise van de gastauteurs, podcastmakers en de illustraties van illustrator - en mijn verloofde - Calvin Sprague was het nooit geworden hoe het nu is. Het succes van Hart voor Jeugdzorg is echt de verdiensten van ons allemaal. Ik zou het nooit alleen kunnen doen. Zoals Jamie Oliver ooit zei:

‘When you are trying to move mountains, you want and need people on your side, who want to move them with you.’

Waar houdt het bij mij mee op waar kan een ander me aanvullen? Dat kan ook al heel klein, in je eigen team. Als POH Jeugd miste ik de verbinding met andere POH Jeugdigen en ik merkte dat zij die verbinding ook misten. We wisten niet waar we waren en hadden onvoldoende contact met elkaar.

Nu is er een Whatsapp-groep met zoveel mogelijk POH’s Jeugd van Rotterdam bij elkaar. Daar delen we nieuws uit de jeugdzorg, houden we elkaar op de hoogte en stellen we elkaar vragen. We delen natuurlijk geen (privacy)gevoelige informatie, maar we kunnen elkaar zo wel casussen voorleggen en om advies vragen. Zo houd je de lijnen kort en uiteindelijk kunnen wij daardoor de beste hulp geven aan onze cliënten

Grote doel

Mijn doel is verbinding creëren en van die eilandcultuur af gaan. Dat we zien dat we allemaal één jeugdzorg zijn. Laten we elkaar krachten gebruiken. Als we meer weten van elkaar en meer de verbinding hebben geslagen, dan kunnen we de jeugdzorgproblemen weer beter opvangen.

Het probleem voor mij is het hokjes denken en de eilandjespolitiek en het gebrek aan verbinding. Hoe maak ik die verbinding? Door een platform te maken en talenten te combineren, door informatie en inspiratie te geven. Ik denk ook dat dat mensen aantrekt. Wij zijn ook allemaal werkzaam in dit werkveld, wij weten heel goed waar professionals mee te maken hebben, maar ook waar ouders en jeugdigen mee te maken hebben. En dat is en heel grote kracht.

Afbeelding van het motto van hartvoordejeugdzorg van jennifer Cirpici
Beeld: ©hartvoordejeugdzorg.nl

Mijn verwachting is dat in 5 of 10 jaar gaat de jeugdzorg meer digitaal worden. Natuurlijk blijft menselijk contact essentieel, maar het gaat steeds meer digitaal worden, zowel in het belang van de cliënten als onszelf als professional.

Advies voor andere professionals

Je hebt wel lef nodig om buiten gebaande paden te treden om tot het product te komen dat je verder brengt. Tegen professionals die initiatieven overwegen zou ik willen zeggen: Begin bij een idee en stel jezelf een doel. Wat wil je bereiken en wat wil je voor elkaar krijgen? Wie heb je daarvoor nodig en waar ben jijzelf heel goed in? Zoek vervolgens de mensen om je heen die je kunnen helpen en met hun eigen talenten kunnen aanvullen waar je zelf niet goed in bent.

Ik denk dat dat ook iets is dat we te weinig doen in de jeugdzorg: Kijken naar talenten en die inzetten. We blijven zo in het probleemdenken denken en niet in omdenken. Een probleem is ook een mogelijkheid.

De Leergang Ambassadeurs heeft me geholpen om meer te leren over social media en hoe verbinding te maken. Het heeft me de push gegeven om opnieuw mijn stoute schoenen aan te trekken en op mensen af te stappen Ik werd daar door andere ambassadeurs en jeugdprofessionals gesteund in mijn idee. Die waardering had ik nodig als brandstof om er echt voor te gaan en iets moois neer te zetten.

Vanuit de vraag Hoe geef ik in mijn eentje een stem aan de jeugd als professional of ga ik de talenten die ik al heb, inzetten op waar ik al wel bereik kan hebben? is uiteindelijk hartvoorjeugdzorg.nl opgericht. Met hetzelfde idee als die eerste designblog, maar dan voor jeugdprofessionals; een podium voor ons.

Over hartvoorjeugdzorg.nl

Hart voor Jeugdzorg is een online platform voor professionals en door professionals die met de jeugd werken, ouders en andere geïnteresseerden in de jeugd(zorg). Je vindt er interessante artikelen over expertise, persoonlijke verhalen, interviews, tips & tricks en meer. Op dit moment krijgt de site een nieuw jasje en spreekt Jennifer haar designtalent weer aan om daar iets moois van te maken.

Bijdragers: Natalie van Deursen, Leonie Kolste, Laurette van der Loo-Gerts, Janneke Hendriks, Eveline Verburg en wanneer de site weer online is, komen er een paar nieuwe auteurs erbij. Ook werken ze samen met o.a. Jeugdbescherming West en publiceren ze artikelen van de jeugdbeschermers

Bekijk de video over harvoorjeugdzorg.nl

Meld je aan voor het Podium

Enthousiast geworden van dit verhaal?

Als jouw initiatief of idee bijdraagt aan het versterken van vakmanschap in de jeugdsector, geef je dan op voor het Podium. Het Platform Vakmanschap biedt mensen, samenwerkingen en organisaties een podium waarmee je een (grotere) verandering teweeg kan brengen door de aandacht van een groter publiek. Deel jouw idee en kom in contact met anderen!

Mail jouw initiatief of idee naar voorjeugdengezin@minvws.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.