Iedereen die met jeugd werkt, leert elke dag. Samen met ouders, kinderen en collega’s. Daar omheen zijn veel initiatieven en organisaties actief om het leren te ondersteunen. Het Platform Vakmanschap brengt verbinding tussen al die initiatieven. En dan met name rond die opgaven die er op de werkvloer, voor ouders, kinderen en professionals toe doen.
Zo kunnen we echt van en met elkaar leren. Hier vind je informatie om in je dagelijkse werk toe te passen én kun je meepraten in de online community.
Van wijkteammedewerker tot leerkracht en pedagogisch medewerker. Van jongerenwerker tot jeugdarts. Het Platform is er voor alle professionals die met jeugd werken. We houden elkaar scherp juist omdat we vanuit al die verschillende invalshoeken naar vraagstukken kijken.
Agenda Vakmanschap Jeugdprofessionals
De uitdagingen waar professionals in hun werk tegenaan lopen en de leervragen die daaruit voortkomen zijn vertaald naar vier ontwikkelopgaven. Deze ontwikkelopgaven vormen samen de Agenda Vakmanschap. Op dit platform gaan professionals met elkaar aan de slag met díe ontwikkelopgaven. We gaan op zoek naar het antwoord op de vraag: hoe doe ik dat dan?
De regie bij het gezin is een belangrijk uitgangspunt binnen de jeugdhulp. Het zorgt voor duurzame oplossingen en een grotere zelfredzaamheid van een gezin. De hulp sluit hierdoor beter aan bij de leefwereld, kennis en de eigen mogelijkheden van het gezin. En het biedt bescherming tegen het ontstaan van (nieuwe) problemen.
Vaak lukt dat goed. Maar sommige situaties zijn complex, zoals bijvoorbeeld tijdens een crisissituatie of een gecompliceerde scheiding. Wat doe je dan?
Op deze plek verbinden we kennis over het thema regie bij kinderen, jongeren en ouders uit verschillende programma’s en samenwerkingen. Van rapportages en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. We brengen professionals die met jeugd werken met elkaar in contact om zo het leren te verbreden én te verdiepen.
Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl.
Veel professionals beseffen dat ze beter in staat zijn om een gezin te helpen als het lukt om goed op te trekken met andere professionals. Dit is vaak lastig. Soms omdat een andere organisatie een andere doelstelling heeft, op een andere manier gefinancierd wordt of de collega-professional een andere visie op de gezinssituatie heeft. Maar ook doordat men elkaar simpelweg niet (goed) kent.
Tegelijkertijd is samenwerken essentieel om te doen wat nodig is, zeker bij jongeren en gezinnen met meervoudige en complexe problemen.
Op deze plek verbinden we kennis over het thema samenwerken in de zorg om het kind uit verschillende programma’s en samenwerkingen. Van rapportages en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. We brengen professionals die met jeugd werken met elkaar in contact om zo het leren te verbreden én te verdiepen.
Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl.
Als professional ben je zelf je belangrijkste instrument. Welke voorwaarden zijn voor jou belangrijk om een goede hulpverlener te zijn? Dat gaat over goed voor jezelf zorgen, maar ook over je betrokkenheid bij de organisatie waar je voor werkt en tijd nemen om te reflecteren.
Voorbeelden van vragen van professionals:
Hoe neem ik voldoende tijd voor reflectie?
Wat betekent SKJ-registratie voor mijn positie als professional? In hoeverre maak ik mijn eigen afwegingen (los van de organisatie)?
Hoe zorg ik ervoor dat ik echt de dingen doe die een bijdrage leveren aan het gezin en kind? En niet omdat ik denk dat het zo hoort.
Wanneer ik het niet eens ben met zaken, wat doe ik dan?
Wat heb jij nodig om een goede professional te zijn en blijven? Op deze plek verbinden we kennis over het thema persoonlijk leiderschap uit verschillende programma’s en samenwerkingen. Van artikelen en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. We brengen professionals die met jeugd werken met elkaar in contact om zo het leren te verbreden én te verdiepen.
Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl
Werken in de jeugdsector is werken in een omgeving die steeds in beweging is. De invoering van de Jeugdwet in 2015 was een grote verandering en waarschijnlijk niet de laatste. Het is daarom van belang dat professionals kunnen omgaan met de onzekerheid en onduidelijkheid die dit met zich meebrengt.
Het is niet altijd scherp omlijnd wat van professionals verwacht wordt. Dit vraagt om flexibiliteit en aanpassingsvermogen. De verandering waar professionals nu middenin zitten, vraagt ander gedrag en een andere manier van kijken naar ouders en kinderen. Daarmee gaat het ook over je overtuigingen en over de manier waarop je omgaat met ouders en kinderen.
Bij deze veranderingen past een andere manier van leren. Niet meer vooral leren door scholing en training, maar dicht op het werk zelf. Bijvoorbeeld door met je team te reflecteren en daarmee betekenis te geven aan ervaringen en wat die betekenen voor je dagelijks handelen. Je leert dan actief en creërend en niet als consument die door een ander aangereikte inhoud opneemt.
Op deze plek delen professionals hun ervaringen. Je vindt hier tips en informatie over de nieuwe manier van werken. Van artikelen en handreikingen tot ervaringen uit de praktijk. Leer je mee?
Heb je je suggesties, aanvullingen of vragen? Neem contact met ons op via vakmanschap@nji.nl.
Draagt jouw initiatief of idee bij aan het versterken van vakmanschap van professionals die met jeugd werken? Of wil je anderen graag verder helpen door je ervaringen te delen? Het Platform Vakmanschap biedt professionals een podium om geleerde lessen, ervaring, of vragen te delen.
Pak je Podium
Wil je ook een initiatief aanmelden, een vraagstuk onder de aandacht brengen of zoek je medestanders? Meld je aan voor het podium bij het Platform Vakmanschap via vakmanschap@nji.nl