Saskia Prijs: 'De hulp aan de gezinnen in een complexe scheiding zijn we gaan kantelen, een doorbraak’

In de praktijk

De kinderen van ouders die in een complexe scheiding zitten, maken vaak gebruik van jeugdhulp. Maar in plaats te gaan ‘sleutelen’ aan het kind, is in Twente de focus bij complexe scheidingen verlegd naar de-escaleren van de dynamiek en het toewerken naar rust en welzijn. Daarvoor waren én zijn alle partijen in de keten nodig.

Afbeelding van het team in Twente
Beeld: ©Aanpak Wachttijden
Bija Westerhof (projectleider Aanpak Wachttijden, Noortje Schuddebeurs (projectleider Avedan) en Saskia Prijs (Programmamanager Expertise Newterk Jeugd Overijssel)

Saskia Prijs: “Door een complexe echtscheiding is er in een gezin vaak sprake van grote, aanhoudende stress, omdat ex-partners elkaar blijven bestrijden. Dit legt een enorme druk op kinderen. Soms is er ook sprake van onveiligheid. Veel kinderen komen door de complexe scheiding thuis in jeugdhulp terecht, waarin de focus ligt op hún problemen, in plaats van de situatie thuis of het gedrag van hun ouders. Ook zien we dat kinderen wel acht tot tien jaar in zorg blijven en dat hulpverleners in de strijd worden gezogen, waardoor hulp vaak ineffectief wordt.”

“Vanuit de Aanpak Wachttijden wordt gezamenlijk gewerkt aan een visie omtrent complexe scheidingen en zijn we de hulp aan deze gezinnen aan het kantelen. Dit doen we met alle partijen in de keten, van hulpverleners bij de toegang, scholen, jeugdhulp, maar ook Veilig Thuis, jeugdbescherming, rechters en de gemeente waar ouders aankloppen voor een woning. We werken nu met de visie dat het bij een complexe scheiding in eerste instantie moet gaan om het creëren van rust en welzijn, in plaats van het bieden van jeugdhulp. Een doorbraak, want daardoor neemt de druk op kinderen af en hebben zij minder formele zorg nodig.”

‘Bij een complexe scheiding is er sprake van een complexe dynamiek van aanhoudende strijd en gelijk willen krijgen. Wij zetten in op het doorbreken van deze dynamiek door te werken aan rust en welzijn’

“Om hier te komen moesten we zoeken hoe we met al die partijen samenwerken rond die visie. Dat was lastig, want het jeugdhulpsysteem is complex en je wilt de verschillende partijen en perspectieven bij elkaar houden. Alle neuzen dezelfde kant op klinkt simpel, maar dat is het niet. Wanneer we voor rust gaan, dan kunnen we ons niet permitteren om langs elkaar heen te werken. En omdat we allemaal het goede willen doen, ons willen blijven verbinden, is de aanpak de beweging geworden die het nu is.”

Meer informatie

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.