Eva Methorst: ‘Als jongeren veerkracht ervaren, zijn ze zoveel sterker’

In de praktijk

Hoe langer je wacht met de start van een behandeling, hoe groter een probleem bij een jongere kan worden. Wachten op zorg is dus onwenselijk. Maar ook niet nodig! Eindje Verder in Eindhoven toont dat wachttijd benut kan worden als een periode van herstel.

Afbeelding van het team Eindje Verder
Beeld: ©Aanpak Wachttijden
Samir Toub (wethouder gemeente Eindhoven, diversiteit, zorg, jeugd en maatschappelijke ondersteuning), Eva Methorst (beleidsadviseur specialistische jeugdhulp gemeente Eindhoven), Maud Dane (POH bij Stroomz huisartsenvereniging) Angelique Verbunt (Verpleegkundig specialist, GGzE). Eindje Verder is een project in Eindhoven dat voortvloeide uit de Aanpak Wachttijden.

Eva Methorst: “Als je als jongere start met een behandeling bij de ggz terwijl je slecht slaapt, niet goed eet of je eenzaam voelt, is dat verloren tijd. Problemen worden eerder groter, dan minder. De behandeling zal langer duren, is minder effectief en de kans op terugval is groter. Ook weten we dat specialistische hulp maar een klein deel van het antwoord is op problemen die een jeugdige zoekt.”

“In Eindje Verder gaat de jongere daarom direct, vóór de start van de reguliere behandeling, aan de slag met een individuele coach. Er wordt bijvoorbeeld samen met andere jongeren gewerkt aan het versterken van je eigen netwerk of het verbeteren van je leefstijl.”

“Eindje Verder breekt met het principe dat je op de wachtlijst staat voor die ene aanbieder. Je krijgt als jongere direct een coach die met jou aan de slag gaat. Ook is niet de hulpvraag of het probleem leidend. Wel: wat kan je zelf en wat wil jij zelf? We zien dat jongeren heel goed zelf kunnen bouwen aan hun zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Ze zijn veerkrachtig, al moeten ze soms geholpen worden met een nieuwe start. Als ze die veerkracht opnieuw ervaren, zijn ze zoveel sterker.”

“Om dit te realiseren moesten de gemeente, ggz-instellingen, wijkteams, jeugdwerk en huisartsen aan de voorkant gaan samenwerken. Professional die willen werken aan een fundamentele veranderingen waarmee je het gewone leven van de jongeren versterkt, maar ook tijd van professionals bespaart. Het is een puzzel om die samenwerking vorm te geven, want je hebt het ook over risico’s en verantwoordelijkheden. Ingewikkelde gesprekken die slagen omdat je allemaal erin gelooft dat de jeugdzorg fundamenteel anders kan.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.