Meet up projectleiders: lokale teams en transformatie

Op 4 april kwam een flinke groep projectleiders van proeftuinen en beproevende regio’s bij elkaar met het programmateam Toekomstscenario en de opdrachtgevers. De projectleiders werden meegenomen in een aantal belangrijke trajecten die vanuit het landelijk programma lopen. Daarnaast is er aandacht besteed aan de ontwikkelopgave lokale teams en het samenspel tussen lokaal team en regionaal veiligheidsteam. Tot slot kregen de projectleiders een lezing over transformatie.

Update belangrijke trajecten programma

De bijeenkomst startte met een update over een aantal belangrijke trajecten die vanuit het programma lopen. Denk daarbij aan de trajecten rond de voorkeursvariant Regionale Veiligheidsteams, de bepaling, precisering, beschrijving en afbakening maatschappelijke effecten en de dialoogversie van het handelingskader.


Ontwikkelopgave lokale teams

Er is ook aandacht besteed aan de ontwikkelopgave lokale teams. Het doel van deze ontwikkelopgave is tweeledig: ten eerste streven we ernaar om lokale teams te versterken, zoals gepland in de Hervormingsagenda. Ten tweede beogen we de overgang te faciliteren naar een benadering waarbij de focus ligt op het waarborgen van veiligheid binnen de thuissituatie, zoals voorgesteld in het Toekomstscenario. In een werkgroep met proeftuinen, gemeenten, ministeries, de Associatie Wijkteams, GI’s, VT en de Raad voor de Kinderbescherming wordt uitgewerkt wat het Toekomstscenario betekent voor het lokale team. Dit moet uitmonden in een werkpakket Veiligheid voor lokale teams waarvan eind 2024 een eerste versie van beschikbaar is. Ook wordt er in de werkgroep gesproken over het samenspel tussen het lokaal team en het Regionaal Veiligheidsteam (RVT). De uitkomsten van dit gesprek worden o.a. meegenomen in de trajecten rondom de voorkeursvariant RVT en de dialoogversie van het handelingskader. Tot slot worden er in vijf regio’s ervaringen opgehaald met het werken met de leidraad ‘werken aan veiligheid’. Hier lees je meer over deze leidraad en de ontwikkelopgave lokale teams.

 
Samenspel lokaal en regionaal veiligheidsteam

Ook gingen de projectleiders en het programmateam met elkaar in gesprek over het samenspel tussen het lokale team en het regionaal veiligheidsteam. We zien in het land verschillende werkwijzen ontstaan in dit samenspel, als het gaat om de overgang van vrijwillig naar gedwongen kader. Wat pakt het lokale team op? Wanneer voegt het RVT toe, en in welke rol: met toestemming van betrokkenen? Met inzet van bevoegdheden? Of met inzet van juridische maatregelen? We maakten een start met het gesprek hierover, maar al snel werd duidelijk dat dit gesprek verdere verdieping nodig heeft. Het programma organiseert daarom een vervolggesprek met projectleiders. Natuurlijk wordt het gesprek over het samenspel tussen het lokale team en het RVT ondertussen ook op allerlei andere plekken binnen het programma gevoerd. Het programma verbindt de uitkomsten van deze gesprekken aan elkaar. 
 

Lezing Quirien van der Zijden

Tot slot hield Quirien van der Zijden een lezing over de rol van projectleiders in de transformatie. We werken met het Toekomstscenario met zijn allen aan de transitie van een complex systeem. Een complex systeem is als een zwerm spreeuwen – en zie die maar eens te beïnvloeden. Wat werkt daarin wel, en wat werkt daarin niet? Hoe vergroten we de stuwkracht richting de gewenste toekomst? Één van de vele belangrijke lessen: we moeten leren de complexiteit te omarmen! De lezing gaf veel stof tot nadenken en napraten – gelukkig was daar tijdens de afsluitende lunch alle tijd voor. Meer weten over dit relevante onderwerp? Zie hieronder wat lees- en luistertips: