Het verhaal van Tjarda: “Situaties hoeven niet direct opgelost te worden, maar creëer een veilige situatie voor het kind”
Tjarda (47) heeft 15 jaar lang in een relatie gezeten waar huiselijk geweld aan de orde was. Hiervan is niet alleen zij de dupe geweest, maar ook haar twee kinderen. Toentertijd kon ze niet inzien dat de situatie waar zij in zat, afweek van een ‘normaal’ huishouden. Tegenwoordig deelt ze haar verhaal om bewustwording over dit onderwerp te vergroten. Het thema “laat me niet los” is een terugkerend onderwerp in het verhaal van Tjarda.
Luister naar het kind
Achteraf hoorde Tjarda dat haar kinderen wel eens een boekje opendeden op school over de situatie thuis. Hier is toen nooit iets mee gedaan. “Het vertrouwen van mijn kinderen in volwassenen was toentertijd heel erg laag”, vertelt ze. “Juist in de situatie waarin ze verkeerden konden ze goed een luisterend oor of een extra knuffel gebruiken.” De situatie hoeft niet direct opgelost te worden, maar het is volgens Tjarda belangrijk om een veilige situatie te creëren voor dit soort kinderen buitenshuis.
Juist in de situatie waarin haar kinderen verkeerden konden ze goed een luisterend oor of een extra knuffel gebruiken.
Ze geeft aan dat een goede vertrouwensband cruciaal is in dit soort situaties, want het is al bijzonder genoeg dat het kind je in vertrouwen neemt. “De kinderen zijn de ouders natuurlijk ook trouw, als er meteen een gesprek met de ouders wordt aangevraagd gaat het kind weer op slot”.
Niet oordelend je mening geven
“Op het moment dat je in zo’n situatie van huiselijk geweld zit, ben je jezelf niet”, zegt Tjarda. Het drong bij Tjarda pas door dat zij in een abnormale thuissituatie zat toen zij de pabo ging doen. Hier werd ze pedagogisch opgeleid en kwam ze in aanraking met thema’s, zoals kindermishandeling waardoor het besef eindelijk kwam.
Achteraf had ze gehoopt dat bekenden, zoals vrienden, collega’s of buren, die soms doorhadden dat het niet goed in de haak zat, doorvroegen naar de situatie. “Niet op een belerende toon, maar zonder oordeel te vellen aangeven dat ze schrikken van wat ik vertel of wat ze horen.”
Het is lastig zo’n onderwerp aan te snijden, maar kan voor het slachtoffer wel helpen in te laten zien dat de situatie niet klopt. Tjarda geeft aan dat ze het fijn vond dat er wel altijd mensen waren die zonder oordeel dingen met haar wilden ondernemen. “Als je vermoedens hebt dat iets niet helemaal snor zit, zorg dan dat je contact blijft houden met die persoon. Luisteren zonder oordeel kan veel verlichting bieden.” De situatie hoeft niet direct opgelost te worden, maar de situatie kan wel prettiger gemaakt worden. Dat is dan ook het advies dat ze meegeeft aan naasten van mensen of kinderen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld of kindermishandeling.
De situatie hoeft niet direct opgelost te worden, maar de situatie kan wel prettiger gemaakt worden.
De blik van een professional
Aangezien Tjarda werkzaam is geweest als leerkracht, heeft zij ook andere situaties gezien en ervaren waarin sprake was van kindermishandeling. “Van de meeste kinderen die zulke dingen meemaken, zie je gewoon niks, want die hebben geleerd zich aan te passen aan de omgeving en blijven onopgemerkt. Dit, terwijl de meeste aandacht vaak uitgaat naar de kinderen met gedragsproblemen. Heb dus ook aandacht voor de kinderen die minder opvallen en verlies ze niet uit het oog.”
Tjarda Reesink is te bereiken via mail@tjardareesink.nl