Agenda
Op deze pagina vind je alle activiteiten die gedurende de Week tegen Kindermishandeling plaatsvinden. Netjes geordend per dag.
Organiseer jij een activiteit tijdens de week? Meld deze aan via wtk@emma.nl
Vrijdag 15 november
De Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid en GGD Haaglanden organiseren de themabijeenkomst 'Kindermishandeling kent geen kleur', op vrijdag 15 november 2024, als opening van de Week tegen Kindermishandeling 2024.
Met de themadag ‘Kindermishandeling kent geen kleur’ hopen wij een waardevolle bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken van kindermishandeling en het bieden van steun aan slachtoffers. Door bewustwording te creëren over dit belangrijke onderwerp, oog te hebben voor intergenerationele patronen en de impact ervan, ongeacht iemands culturele achtergrond. Samen streven we naar een wereld waarin kindermishandeling geen plaats heeft.
Net als vorig jaar is het mogelijk om hierbij fysiek in Den Haag of via een livestream aanwezig te zijn. Deelname is gratis.
Voor vragen en het programma zie de website van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid
Locatie Zinn, Stadspaleis te Den Haag of online
Tijd 10:00 - 16:30
Voor wie de themabijeenkomst is bedoeld voor lotgenoten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ en rijksoverheid.
Zondag 17 november
Op 17 november - de zondag voor de Week tegen Kindermishandeling - beklimmen Maaike Bloemsma (Bloemsma Creatieve Verwerking) en Liane Sloos (Stichting Rise) met lotgenoten/overlevers, hun verwanten en sympathisanten van seksueel misbruik de Vaalserberg. Om aandacht te vragen voor (de gevolgen van) seksuele kindermishandeling.
We zijn blij met alle mensen die komen, om te strijden tegen dit grote probleem. Je hoeft geen geoefende wandelaar te zijn om de Vaalserberg te ‘beklimmen’. En als je meer uitdaging wil, kan je de berg ook meerdere malen beklimmen.
Als je niet mee kunt wandelen, maar wel graag met ons een vuist wilt maken, kunnen we elkaar boven op de Vaalserberg treffen bij het Drielanden punt. Hier is een grote parkeerplaats.
Na aanmelding ontvang je een mail met uitgebreidere informatie over het programma en het verzamelpunt. We zien je graag 17 november bij of op de Vaalserberg.
Locatie Vaals (na aanmelding ontvang je de exacte locatie)
Tijd 13:00 - 16:00
Voor wie Lotgenoten, familieleden en sympathisanten
Meld je aan door een mail te sturen naaar samenloopvaalserberg@gmail.com
Maandag 18 november
De gemeente Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel organiseren tijdens de Week tegen Kindermishandeling twee congresdagen.
Maandagmiddag start met een interactief, plenair deel. René Haring (voormalig pleger van huiselijk geweld) en Hameeda Lakho (slachtoffer van kindermishandeling) doorbreken het zwijgen rond huiselijk geweld. Dit doen zij door met elkaar én met de zaal in gesprek te gaan. In deze openhartige sessie worden verschillende thema’s op tafel gelegd. Vervolgens is er een gezamenlijke maaltijd en kan je daarna deelnemen aan een training van jouw keuze.
In de flyer lees je meer informatie over de overige programmaonderdelen op beide dagen.
Locatie Vergader- en congrescentrum De Schakel, Oranjelaan 10, 3862 CX Nijkerk
Tijd inloop tussen 12:30 en 13:00
Voor wie professionals en vrijwilligers werkzaam met mensen
Tijdens deze workshop staat het verhaal van Cynthirella, een ervaringsdeskundige, centraal. Zij deelt haar persoonlijke ervaring en benadrukt hoe belangrijk het is om kinderen en jongeren die te maken hebben met kindermishandeling en huiselijk geweld niet los te laten. Want samen dragen we de verantwoordelijkheid om hun veiligheid te vergroten.
In de flyer lees je meer informatie over de workshop.
Locatie Tiberdreef 8, 3561GG Utrecht
Tijd van 14:00 tot 16:00
Voor wie professionals van Lokalis, Spoor 030, Koos en de Raad voor de Kinderbescherming in Utrecht.
Aanmelden? Geef je uiterlijk 1 november op via expertisecentrum@samen-veilig.nl
In iedere klas zijn er meer dan twee kinderen die zich niet veilig voelen thuis, en deze kinderen wonen in elke straat in elk type huis. Als betrokken hulpverlener of onderwijzer kun je soms ongerustheid ervaren in gezinssituaties, zonder precies te weten waar het vandaan komt. Dit kan een ongemakkelijk gevoel oproepen.
Het oppikken en begrijpen van signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld kan op verschillende manieren gebeuren en blijft je bezighouden. Je streeft ernaar om op een open en transparante manier te werken, maar wanneer is het geschikt om deze gevoelens bespreekbaar te maken? Hoe voer je een gesprek met een kind tussen 3 en 6 jaar oud, en hoe ga je het gesprek aan met de ouders?
Herken je deze uitdagingen? Het balanceren tussen zorgzaamheid en professionaliteit is het centrale thema van ons aankomende webinar. Als je op zoek bent naar antwoorden, nodigen we je uit om deel te nemen aan ons inzichtgevende en gratis webinar: “Kindermishandeling bij het jonge kind… wat nu?” Doe mee en ontdek hoe je deze belangrijke kwesties kunt aanpakken.
Wij garanderen dat je na afloop van dit webinar direct in de praktijk aan de slag kunt met de gegeven tips en handvatten.
Locatie online
Tijd van 10:00 tot 11:30
Voor wie professionals
De Hanzehogeschool Groningen organiseert een expositie van beeldend werk, een co-creatie van acht kunstacademie studenten en acht getroffenen van georganiseerd (seksueel) geweld in hun kindertijd. Het is een tussentijdse expositie van een cocreatie-proces. De eindexposities volgen later dit jaar. Het thema van de Week tegen Kindermishandeling, “Laat me niet los”, wordt hier onderstreept. Ook op volwassen leeftijd is het belangrijk om deze slachtoffers niet los te laten en hierdoor het doorgaande systeem van geweld te doorbreken. De expositie is te zien van 18 t/m 22 november.
Locatie Academie Minerva, Gedempte Zuiderdiep 158 in ruimte B1.01. Via de hoofdingang loop je de hal in en kan je de expositie al zien, boven aan de grote traptreden bevindt zich deze open ruimte.
Tijd van 8.15 tot 21.00 uur te bekijken, op maandag vanaf 11 uur.
Voor wie iedere geïnteresseerde
Meer informatie vind je hier.
Aanmelden is niet nodig, maar laat vooral een reactie achter in het gastenboek.
19 november
De gemeente Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel organiseren tijdens de Week tegen Kindermishandeling twee congresdagen.
Op dinsdagmiddag begint het congres met een van de vijf trainingen waar een keuze uit gemaakt kan worden. Na een gezamenlijke maaltijd, start de theatervoorstelling ‘Waar geen woorden voor zijn’ van theatergroep Jonge Klei in samenwerking met Stichting Praat. De voorstelling gaat over de gevolgen van seksueel misbruik. Na afloop is er een nagesprek over het thema onder leiding van Ted Kloosterboer, directeur van Stichting Praat. Het is ook mogelijk om alleen de theatervoorstelling bij te wonen.
In de flyer lees je meer informatie over de overige programmaonderdelen op beide dagen.
Locatie Ontmoetingscentrum De Eng, Rochetstraat 2, 3781 CZ Voorthuizen
Tijd inloop tussen 12:30 en 13:00
Voor wie professionals en vrijwilligers werkzaam met mensen
In het kader van de Week tegen Kindermishandeling organiseert de Raad voor de Kinderbescherming weer de jaarlijkse online talkshow ‘de Raad in gesprek’. Dit jaar live uitgezonden vanuit Amsterdam waar we te gast zijn bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het onderwerp is de intergenerationele overdracht van kindermishandeling. Naar schatting 30 % van de ouders die slachtoffer zijn van kindermishandeling, mishandelt zelf zijn kinderen. Hoe komt dat? En hoe doorbreken we de cirkel van intergenerationele overdacht van kindermishandeling?
Over deze vragen gaat host Humberto Tan in gesprek met René Haring, die zelf zijn (stief)kinderen mishandelde en Tanya Hoogwerf van het Rotterdamse centrum huiselijk geweld en kindermishandeling Filomena. Daarnaast komen ook Hester Mobach - Programmamanager bij behandelcentrum de Waag - en Roos de Wildt - Lector Effectief beschermen van kinderen in onveilige gezinnen - aan het woord over hoe voorkomen kan worden dat mishandelde kinderen later mishandelende ouders worden.
Wil je een link ontvangen om live mee te kijken met de talkshow? Meld je aan via deze pagina.
Locatie online
Tijd van 12.30 tot 13.30h
Voor wie professionals, studenten en docenten op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld
Dit jubileumcongres is georganiseerd ter gelegenheid van 20 jaar transmurale samenwerking in TASK-Amsterdam. In die tijd is veel gebeurd: van “zwijgen, tenzij”,
handelingsverlegenheid, gebrek aan kennis en ondersteuning binnen het ziekenhuis, naar “spreken, tenzij”, laagdrempelige ondersteuning van medewerkers in de aanpak van kindermishandeling en een team met hoog specialistische expertise. Dit willen we met u vieren door een programma waarbij het thema samenwerking centraal staat. Het programma biedt ruimte voor uw actieve inbreng en interactie. We zien uit naar uw komst!
Meer informatie over het programma en de sprekers vind je in de pdf.
Locatie Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam
Tijd inloop vanaf 8:00 en de borrel begint om 16:30
Voor wie Dit symposium richt zich op alle zorg en hulpverleners die te maken (kunnen) krijgen met kindermishandeling.
Kosten €150,-
Is jouw Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling een verouderd document op de plank? Ontdek de belangrijkste wijzigingen en hoe je deze in de Meldcodes van je organisatie implementeert. Leer je collega’s actiever betrekken bij het raadplegen van de Meldcode. Weet jij of je Meldcode wel aan de wettelijke eisen voldoet? Schrijf je in en zorg dat jouw Meldcode up-to-date is!
Reactie van een deelnemer:
“Ik raad dit webinar aan! Het is belangrijk om een eigen protocol binnen de organisatie te hebben op basis van de meldcode. Ik denk dat dit medewerkers meer handvatten geeft.”
Locatie online
Tijd van 10:00 tot 11:30
Voor wie beleidsmakers, stafmedewerkers en aandachtsfunctionarissen
Op 19 november wordt er vanuit de Regionale Preventie Huiselijk geweld en Kindermishandeling (betreffende de Groninger gemeenten) een regionale bijeenkomst voor aandachtsfunctionarissen Huiselijk geweld en Kindermishandeling georganiseerd.
Het doel van deze bijeenkomst is:
- Ondersteunen in het goed kunnen uitoefenen van de rol als aandachtfunctionaris;
- Het realiseren van een regionaal dekkend en duurzaam netwerk van aandachtsfunctionarissen;
- Het delen van kennis en expertise;
- Het delen van informatie over lokale en regionale initiatieven rondom dit thema;
Locatie in de provincie Groningen (wordt later bekend)
Tijd van 09:30 tot 13:00 (met lunch)
Voor wie aandacht functionarissen van alle gemeenten, zorgaanbieders, GGD, wijkteams, GGZ, kinderopvang, reclassering, verslavingszorg, ziekenhuizen, politie, onderwijs, AZC en andere organisaties in de regio Groningen.
Meld je aan door een mail te sturen naar regioaanpak@groningen.nl (aanmelden kan tot 22 oktober)
De Week tegen Kindermishandeling benadrukt dit jaar het belang om gezien te worden. Daarom het thema ‘Laat me niet los!’. Tijdens deze webinar, georganiseerd door Veilig Thuis Oost Brabant, vertelt ervaringsdeskundige Dennis over het belang om gezien te worden. Gezien worden als kind, opgroeiend in een gezin waar het onveilig voor hem was. Maar ook gezien worden als volwassene, die echt geen geweld wilde gebruiken… maar dat op een gegeven moment toch deed. Dennis neemt je mee in het verhaal over zijn jeugd en hoe hij volwassen werd. Hij geeft je een inkijkje in een verhaal dat niet zwart / wit is en hij vertelt wat hem heeft geholpen. Wie lieten hem niet los?
We doen het samen
Tijdens deze webinar sluiten ook professionals aan van enkele van onze samenwerkingspartners in de regio en natuurlijk ook van Veilig Thuis. Onze gasten gaan met elkaar in gesprek over wat je kunt doen als je kindermishandeling vermoedt en waarmee je een kind en/of een gezin kunt helpen. We lichten ook toe welke organisaties daarbij een rol (kunnen) spelen. We bieden gedurende de webinar ruimte om vragen te stellen via de chat.
Locatie Online
Tijd van 16:00 tot 17:00
Voor wie professionals die met kinderen en/of gezinnen werkt
Meld je aan via de link.
Als professional in het onderwijs of de kinderopvang, speel je een cruciale rol in het leven van jonge kinderen. Ze hebben je nodig om zich veilig te voelen, te ontspannen en te leren omgaan met hun emoties. Wat kan jij betekenen in jouw signalerende rol? Wat kan je doen wanneer je vermoedens hebt van kindermishandeling? En wat gebeurt er wanneer een kind thuis niet veilig is? Kindermishandeling heeft een enorme impact, en juist in die situaties hebben kinderen jou nóg harder nodig.
In deze interactieve workshop kijken we naar jouw rol in het voorkomen, verminderen en herstellen van de schadelijke gevolgen van kindermishandeling. Hoe kun jij zorgen voor die extra aandacht en steun die zo belangrijk is voor het herstel van een kind?
De trainers Bart Heeling en Margreet Timmer van Het Lock hebben ruime ervaring in het werken met kinderen in kwetsbare situaties. In twee uur geven zij jou inzichten en praktische handvatten om kinderen te helpen die onveiligheid ervaren. Samen behandelen we; de schadelijke gevolgen van kindermishandeling op korte en lange termijn; hoe jij als vertrouwde volwassene betekenisvolle steun kunt bieden en veerkracht kunt vergroten; wat kinderen écht nodig hebben om te herstellen van ingrijpende ervaringen.
Locatie Buurtcentrum De Wende, Goudlaan 555 te Groningen
Tijd van 18.15 tot 21.30
Voor wie Alle professionals die werken in de gemeente Groningen binnen het primair onderwijs en de kinderopvang, met kinderen tussen de 0 en 12 jaar.
Meld je vóór 11 november a.s. aan door dit formulier in te vullen. Deelname is gratis.
Beste kapper uit Groningen,
Dagelijks gaan er tientallen kapsels door jouw handen. Je ziet je klanten regelmatig en hebt vaak een jarenlange vertrouwensband met hen. Je bent niet alleen kapper, maar tussen de regels door bied je ook een luisterend oor. Daarom ben jij een waardevolle schakel in het herkennen van signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Jij kunt signalen oppikken van huiselijk geweld - signalen die anderen misschien niet opmerken. Maar hoe herken je deze signalen en wat kun je ermee doen?
We nodigen je van harte uit voor een thema-avond over huiselijk geweld en kindermishandeling op 19 november 2024, georganiseerd door de gemeente Groningen in het kader van de Week tegen Kindermishandeling (18-24 november). Tijdens deze avond wordt de theatervoorstelling ‘Ik ben geknipt voor jou’ opgevoerd, met aansluitend ruimte voor vragen en discussie.
De gemeente Groningen vindt het belangrijk dat kinderen veilig opgroeien. We richten ons op het voorkomen van kindermishandeling en het investeren in het welzijn van kinderen en hun omgeving. Daarnaast brengen we het thema kindermishandeling onder de aandacht binnen de gemeentelijke organisatie en bij maatschappelijke partners.
Samen kunnen we bijdragen aan de veiligheid van kinderen. Zien we je op 19 november?
Er zijn geen kosten verbonden aan deze bijeenkomst.
Locatie Rietland, Oosterseweg 62, 9785 TB Zuidwolde
Tijd van 18:00 tot 22:00
Voor wie Kappers
Meld je aan door een mail te sturen naar wtk@veiligthuisgroningen.nl.
Wat kan ik doen bij vermoeden van onveiligheid?
Werk je in het onderwijs of in de kinderopvang en heb je een vermoeden van een onveilige situatie? De kleine dingen die jij doet, doen er toe. En soms vraagt een situatie om grote, dappere stappen.
In het webinar gaan we in gesprek met ervaringsdeskundigen en experts uit het werkveld
- Hoe ziet onveiligheid eruit en wat kan een ervaringsdeskundige ons daarover leren?
- Wat kun je doen? Kleine stapjes kunnen het verschil maken.
- Welke rol heb je, in welke stap van de Meldcode?
- Wat mag ik verwachten van partijen zoals Veilig Thuis of het wijkteam?
Aan tafel
Host Naomi Dessaur, Dessaur Trainingen, deelt haar tafel met
- Yadrinne, ervaringsdeskundige Expex
- Chafika, ervaringsdeskundige Ervaring in Huis
- Karin, Veilig Thuis
- Danique, Jeugdprofessional op School
- Marloes, Intern begeleider binnen het basisonderwijs
Bezoek de website van MVS Jeugd voor meer informatie.
Locatie online
Tijd van 15:30 tot 17:00
Voor wie pedagogisch medewerkers, leerkrachten, docenten, ondersteuners, specialisten en iedereen die met jeugdigen werkt en meer wil weten over onveiligheid en wat jij kunt doen.
Meld je aan via de link.
20 november
Vanuit Het LOCK wordt er een workshop verzorgd die gaat over het niet loslaten van kinderen – Ook jij kunt het verschil maken voor kinderen die te maken hebben (gehad) met kindermishandeling.
Kinderen hebben ons nodig om zich veilig te laten voelen, zich te ontspannen, positieve ervaringen op te doen en te leren om met hun emoties om te gaan. Wanneer het thuis niet goed gaat doordat er sprake is van kindermishandeling hebben ze ons nog harder nodig.
De impact van kindermishandeling is groot. Er wordt vaak veel hulp voor de ouders geregeld om de kindermishandeling te stoppen. Helaas blijkt uit onderzoek dat er weinig hulp is voor kinderen. En dat terwijl ze ons zo hard nodig hebben.
We kunnen allemaal een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkómen, terugdringen en (helpen) herstellen van ingrijpende jeugdervaringen van kinderen. Bijvoorbeeld door het kind te zien en niet los te laten, door extra aandacht te besteden aan het kind.
In deze 2 uur durende workshop gaan we aan de slag met:
‑ De schadelijke gevolgen van kindermishandeling op korte en lange termijn.
‑ Betekenisvolle steun bieden.
‑ Veerkracht vergroten.
‑ Wat kinderen nodig hebben om te herstellen van ingrijpende gebeurtenissen
Locatie Het LOCK, Beilerstraat 26, 9401 PL Assen
Tijd van 15:00 tot 17:00
Voor wie iedereen die in zijn werk te maken heeft met kinderen en werkt vanuit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Vanuit Het LOCK wordt er een workshop verzorgd die gaat over het niet loslaten van ouders – De dynamiek van kindermishandeling beter begrijpen, de kunst van oprecht contact maken met ouders.
In gesprek gaan met ouders bij signalen van kindermishandeling is geen makkelijke opdracht. Vraag jij je bijvoorbeeld ook wel eens af hoe iemand er nou toe kan komen om zijn eigen kind te mishandelen? Wat daaraan ten grondslag heeft gelegen? En denk je dan ook stiekem wel eens dat het wel hele slechte ouders moeten zijn?
Het is een kunst om in contact te komen en samenwerking te vinden, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Als je het onderwerp bespreekbaar wilt maken, kun je zomaar te maken krijgen met je eigen ongemak of een muur van weerstand bij ouders.
Als je ouders kunt zien in zowel hun kwetsbaarheid als in hun kwaliteiten, en zowel in hun falen als in hun veerkracht. Als ouders die betrokkenheid ervaren, vergroot je de kans op samenwerking en beweging in de dynamiek van kindermishandeling.
In deze 2 uur durende workshop gaan we aan de slag met:
‑ Wat kan er ten grondslag liggen aan weerstand bij ouders.
‑ Wat geweld en trauma doet met de manier waarop je de wereld benadert.
‑ De schaduwkanten van Ouderschap
‑ Kindermishandeling bespreekbaar maken zonder in de strijd te komen
‑ Praktische tips en oefeningen
Locatie Het LOCK, Beilerstraat 26, 9401 PL Assen
Tijd van 10:00 tot 12:00
Voor wie iedereen die in zijn werk te maken heeft met ouders en kinderen en werkt vanuit de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling.
Tijdens deze interactieve workshop worden de stappen van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling besproken, en wat Veilig Thuis voor jullie kan betekenen. We nemen jullie mee in hoe je kunt handelen bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Want samen dragen we de verantwoordelijkheid om de veiligheid van deze kinderen te vergroten.
In de flyer lees je meer informatie over de workshop.
Locatie Dasseweide 1, 3437 WN Nieuwegein (SBO De Evenaar)
Tijd van 14:30 tot 16:30
Voor wie professionals in het onderwijs en de kinderopvang uit de regio Lekstroom.
Aanmelden? Geef je uiterlijk 1 november op via expertisecentrum@samen-veilig.nl
De gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met stichting Praat, SOL en een ervaringsdeskundige een manifestatie voor alle Rotterdammers (en Rotterdamse professionals) die zich bezighouden met kinderen en het thema kindermishandeling.
De ‘Vuilewasmanifestatie’
Deze manifestatie heet een ‘Vuilewasmanifestatie’. Dat is een speciaal evenement dat de stichting Praat organiseert om kindermishandeling zichtbaar en bespreekbaar te maken. Bijna iedereen kent wel het spreekwoord “Je hangt de vuile was niet buiten”. Deze zegswijze betekent dat je niet over onaangename zaken praat met buitenstaanders. Kindermishandeling is zo’n onaangenaam onderwerp waarover we liever niet (mogen) praten. Zeker als kinderen het slachtoffer zijn.
En dat zwijgen zorgt ervoor dat kindermishandeling onopgemerkt blijft. Stichting Praat is ervan overtuigd dat praten over kindermishandeling en het zichtbaar maken, helpt om het te bestrijden. Vandaar dat zij deze Vuilewasmanifestaties organiseren.
Door gebruik te maken van theater en muziek wordt het zichtbaar maken van kindermishandeling op een zo’n mooi mogelijke manier gedaan. Theater en muziek helpen ook om een veilige omgeving te creëren waarin mensen het aandurven om eigen ervaringen te delen.
Wat gebeurt er precies tijdens de Vuilewasmanifestatie?
Met behulp van de wasdames Ellie en Alie van theatergroep BlikBijzonder nodigen we het publiek uit om eigen ervaringen met, gedachten of gevoelens over kindermishandeling met ons te delen.
Een ervaringsdeskundige van Stichting Praat deelt tijdens de manifestatie ook delen van de eigen geschiedenis met het publiek. Hiermee laten we zien dat het kan, praten over kindermishandeling.
De muziek zorgt voor een lichte toon die helpt om de zwaarte van het onderwerp te verzachten. Maar zorgt soms ook voor emoties, omdat muziek nu eenmaal mensen kan beroeren.
Locatie op het Afrikaanderplein. Bij slecht weer in het Huis van de Wijk (’t Klooster), Afrikaanderplein 7, 3072 EA Rotterdam
Tijd van 12.00 tot 16.00
Voor wie Iedereen die te maken heeft met kinderen en kindermishandeling
Aanmelden is niet nodig.
In de Week tegen Kindermishandeling, op 20 november 2024, organiseert CARE-FREE in samenwerking met Burgerkracht Limburg een bijzondere bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst nemen we jullie mee in de wereld van CARE-FREE waar kennis en ervaringsdeskundigheid ingezet wordt voor bewustwording, preventie en vroegtijdige signalering van kindermishandeling.
Waarom wil je dit niet missen?
- Maak als eerste kennis met de vernieuwde versie van de app CARE-FREE met informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen als je zorgen hebt.
- Ervaar hoe CARE-FREE de praktijk met theorie verbindt door een unieke beleving vanuit ervaringsdeskundigen die hun verhaal delen.
- Ontdek hoe CARE-FREE kinderen en professionals ondersteunt in het herkennen en bespreekbaar maken van kindermishandeling.
- Maak kennis met onze andere tools: de kennisdatabank Oe, Hoe!? & de game app MiroCares en hoe je dit kunt inzetten en het verschil kunt maken.
Het programma
13:30 uur – Inloop
14:00 uur – Start programma – Introductie CARE-FREE
14:15 uur – Ervaringsverhalen
14:45 uur – Gastspreker schrijfster Susanne Koster
15:15 uur – Presentatie nieuwe app CARE-FREE
15:30 uur – Maak kennis met de GameApp MiroCAres en onze databank
16:00 uur – Informele borrel
Locatie Stichting Gemeenschapshuis Roosteren, Eyckholtstraat 7-A, 6116 BR Roosteren
Tijd van 13:30 tot 16:30
Voor wie professionals die werken in het sociaal domein met kinderen en jongeren
Aanmelden is gratis en kan via deze link.
Heb je een vraag of opmerking? Mail dan naar AppCareFree@outlook.com
Op Woensdag 20 November in de middag organiseert het Regionale Aanpak Kindermishandeling Eindhoven een boeiende en interactieve middag voor professionals, vrijwilligers, en toekomstige professionals.
De theatervoorstelling "Blauwe plekken is het verhaal van Judith, die door haar moeder wordt geslagen, maar dit geheim weet te houden, totdat . . .". Zie alvast een voorproefje op YouTube. Deze voorstelling wordt normaal gesproken op scholen gespeeld, om het thema kindermishandeling bespreekbaar te maken met leerlingen/studenten. Na de voorstelling volgt namelijk een nagesprek, waarbij het publiek centraal staat en onder leiding van een gespreksleider met elkaar in gesprek gaat. Maar ook met de acteurs; Wat maken zij mee op scholen, wat horen zij allemaal voorbij komen?
Naast de theatervoorstelling is er een interactieve activiteit gepland en een infomarkt. Tijdens de activiteit gaan jullie zelf in kleine groepjes in gesprek over relevante thema's, op basis van jullie input bij de inschrijving. Een unieke kans om deze thema's vanuit zeer verschillende perspectieven te belichten.
Je kunt ervoor kiezen om een infokraampje te krijgen op de infomarkt, geef dit dan even aan bij het aanmeldformulier.
Locatie Dynamo, Catharinaplein 21, Eindhoven
Tijd van 12:30 tot 17:00
Voor wie professionals en vrijwilligers
Meld je aan via deze link.
21 november
Vanuit Het LOCK wordt er een workshop verzorgd die gaat over het niet loslaten van elkaar - Elkaar vasthouden bij het signaleren en bespreken van huiselijk geweld en kindermishandeling.
Werken met signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling vraagt van ons dat we beschikbaar en aanwezig blijven voor elkaar. Ook wanneer het spannend is. We mogen de betrokkenen niet loslaten én elkaar als collega’s niet loslaten.
Het vraagt verdragen van het ongemak van niet altijd precies weten wat er aan de hand is. Het vraagt om zorgvuldig handelen en soms ook snel handelen. We kunnen geraakt worden door wat er is gebeurd of voor wat we vrezen dat er kan gebeuren.
We hebben elkaar nodig om kalm te blijven als de stress oploopt zodat we weloverwogen beslissingen nemen.
Tijdens de 2 uur durende workshop ‘Laat elkaar niet los’ gaan we aan de slag met een aantal vaardigheden die voor jou als collega belangrijk zijn.
‑ Middels trainen, coachen, sturen en instrueren aansluiten bij de vraag.
‑ Bewustwording van je eigen stressreactie en coping mechanismen.
‑ Herkennen van de stressreactie en coping mechanismen bij collega’s.
‑ Beschikbaar blijven ook bij spanning en irritatie.
‑ In contact met de ander gebruik maken van relatiegebaren.
Na deze twee uur heb jij praktische handvatten, over hoe je elkaar kunt blijven vasthouden. Want de kwaliteit van aandacht, bepaalt het resultaat.
Locatie Het LOCK, Beilerstraat 26, 9401 PL Assen
Tijd van 15:00 tot 17:00
Voor wie iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling werkzaam binnen jeugdzorg, jeugdhulp, onderwijs, gemeente, GGD, justitie of medici, aandachtsfunctionarissen, maar ook werkbegeleiders, teamleiders of andere belangstellenden.
Na het grote succes van vorig jaar met als kers op de taart het winnen van de Kunst- en Cultuurprijs 2023 komt TABOE terug!
"Wat hebben jullie mensen stil gekregen in de zaal. Confronterend en eerlijk hebben jullie bezoekers meegenomen in dit indrukwekkende verhaal. De combinatie van het maatschappelijke thema met zang, spel en educatieve scènes maakt dit een voorstelling die je gezien moet hebben.” - Marijke van der Meer, Wethouder van Zoetermeer, 2024
Na de voorstellingen hebben wij mooie gesprekken met u als publiek gehad! U heeft persoonlijke verhalen met ons gedeeld, uw zorgen als omstander en uw belang als docent of hulpverlener. De noodzaak om nog meer mensen te laten zien wat er achter de voordeur die normaal gesloten blijft kan gebeuren, is groot! Daarom komen wij terug!
Een voorstelling die met lef is gemaakt!
In samenwerking met Club Entree presenteren wij TABOE.
“Zo plots dat de eerste klap kwam, zo plots ging het niet meer weg”
Huiselijk geweld is nog vaak een taboe in onze samenleving. Iedereen weet dat het bestaat, maar er wordt te weinig over gesproken. Daarbij wordt trauma vaak onderkend en bestaat er onwetendheid over dit onderwerp. En dat willen wij veranderen door een kijkje te geven achter deuren, die normaal gesloten blijven!
Ben jij klaar om de stilte te doorbreken?
Meer informatie vind je hier.
Locatie Club Entree Zoetermeer
Tijd verschilt per dag
Voor wie deze voorstelling is voor iedereen bedoelt, hulpverleners, docenten, maar ook 'gewone burgers' van 16+.
Kosten €12,50 (€2,50 wordt gedoneerd aan het Vergeten Kind)
Wil jij meer weten over Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV)? Tactus Verslavingszorg organiseert in de week tegen de kindermishandeling een gratis training KOPP/KOV voor alle (zorg)professionals uit de Gemeente Kampen. Leer tijdens deze training de signalen te herkennen, wat de risico’s zijn en hoe het hulpaanbod in de regio is voor deze doelgroep.
Kom jij ook je kennis vergroten? Laat deze kinderen niet los!
Locatie De Stadskazerne, Oudestraat 216, 8261 CA Kampen
Tijd van 10.00 uur tot 12.00 uur (inloop vanaf 09.30)
Voor wie alle (zorg)professionals uit de Gemeente Kampen
Meld je aan door een mail te sturen naar m.boksebeld@tactus.nl
In de gemeenschap rond een gezin fungeren school, kinderopvang, wijkprofessionals en het sociaal netwerk als schokdempers tegen geweld, verwaarlozing en misbruik. Zij kunnen problemen signaleren, voorkomen en schade beperken, ook in aanhoudend onveilige situaties.
Toch staan organisaties als het sociale domein, scholen, zorg, Veilig Thuis en jeugdbescherming vaak los van elkaar, waardoor samenwerking lastig is. Het 11e Jaarcongres Huiselijk Geweld richt zich op vragen als: Hoe herkennen we signalen van onveiligheid? Hoe voeren we gesprekken met kinderen en ouders en vermijden we valkuilen? Hoe ondersteunen we herstel, en welke rol speelt traumasensitieve zorg hierin?
Het congres biedt plenaire sessies voor overzicht en deelsessies voor praktijkvoorbeelden, gericht op professionals en beleidsmakers om samenwerkingsdilemma’s te bespreken en stappen vooruit te zetten.
Bekijk het programma op de website van het congres.
Locatie De Reehorst, Ede
Tijd van 09:00 tot 16:15
Voor wie professionals in de gemeente en wijk, justitiële domeinen en hulpverlening in de brede zin
Meld je aan via de link.
22 november
Als je je zorgen maakt om een kind, kan het best een drempel zijn om dit met een kind te bespreken: wat als het kind er niet over wil praten? Wat als de ouders niet willen dat je met hun kind praat? En hoe leg je uit dat je misschien geen geheimhouding kunt beloven, als het kind dat wel van je vraagt?
De Academie voor Praten met Kinderen organiseert deze workshop en tijdens leer je hoe je zorgelijke signalen bespreekbaar maakt en het kind een luisterend oor, informatie en inbreng geeft, ook als je stappen moet zetten waar het kind tegenop ziet. Zodat kinderen die onveilig opgroeien zich eerder en vaker gezien en gehoord voelen en zodat jij hiermee tot steun kunt zijn in een voor hen moeilijke tijd.
Locatie Utrecht (centrum), locatie wordt bekend na inschrijving
Tijd van 09:30 tot 13:00
Voor wie Professionals die door hun werk regelmatig in aanraking komen met kinderen in onveilige thuissituaties. De workshop is geaccrediteerd bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ).
Kosten € 200,- (vrijgesteld van BTW)
STRONG Kinderrechtenconferentie maakt studenten bewust van recht op veiligheid
“Als je niet weet wat je rechten zijn, kan je er ook niks aan doen als het misgaat.”
20 november is het de internationale dag van de rechten van het kind. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de rechten en het welzijn van kinderen. Ieder kind heeft het recht om zich in een veilige omgeving te kunnen ontwikkelen. Dat is helaas nog niet altijd het geval. Studenten van de opleidingen Pedagogiek en Leraar Basisonderwijs maken op de STRONG Kinderrechtenconferentie, die de HvA samen met Stichting STRONG op 22 november organiseert, kennis met deze rechten én wat je kan doen als je ziet dat deze worden geschonden.
Locatie HvA Kohnstammhuis - Wibautstraat 2, Amsterdam. Je vindt de Kohnstammzaal op de 9e verdieping: 09A-10.
Tijd van 12:30 tot 17:30
Voor wie voor en door 200 studenten: Opleiding Pedagogiek, Pabo lerarenopleiding an de Hogeschool van Amsterdam en ROCvA
23 november
In de Week tegen Kindermishandeling houdt Project Speak Now jaarlijks dit online evenement. Op zaterdag 23 november creëren we een veilige en respectvolle ruimte om te delen, te verbinden, en samen te reflecteren op dankbaarheid en persoonlijke doelen. Doel is om onze stemmen helend te laten zijn, zowel voor onszelf als de andere mensen die aanwezig zijn.
Stichting Project Speak Now heeft als doel seksueel misbruik en seksueel geweld breed bespreekbaar te maken en slachtoffers te helpen erover te praten.
Tijdens dit evenement staat het thema dankbaarheid centraal. We openen het evenement met een inspirerend verhaal over hoe dankbaarheid je kan helpen om kracht te putten uit je eigen ervaringen. Vervolgens gaan we in kleine groepen uiteen om hierover te praten en ervaringen te delen, met begeleiding van twee ervaren facilitators die voor een veilige omgeving zorgen.
Na een korte pauze luisteren we samen naar een nummer dat raakt en deelt een ervaringsgenoot over de kracht van saamhorigheid en steun. Hierna gaan we in dezelfde groepjes als voor de pauze uiteen, om te delen over persoonlijke doelen en het zetten van stappen voor verdere groei.
We sluiten de middag gezamenlijk af. Zo ervaren we de saamhorigheid, verbinding en (her)kenning nog een laatste keer, voordat we de dag afsluiten.
Locatie online
Tijd van 14:00 tot 16:00 (inloop vanaf 13:45)
Voor wie slachtoffers van kindermishandeling
24 november
Op zondag 24 novemer 2024 organiseert Werkgroep Revief een fotoshoot
voor lotgenoten in het kader van Project Unbreakable. In dit project
gaan mensen met seksueel geweldervaringen (wel of niet herkenbaar) op de
foto met een citaat van hun dader erbij.
Project Unbreakable
In 2011 begon de toen 19-jarige Grace Brown met het fotograferen van
overlevenden van seksueel misbruik. Ze wilde laten zien hoe wijdverbreid
het probleem is, maar realiseerde zich al snel dat het een vorm van
therapie is voor de overlevenden. Ze waren eindelijk in staat dingen te
uiten die hen weken, maanden of jaren dwars hadden gezeten! Op de site
van Project Unbreakable staan ondertussen vele foto’s van overlevenden
van seksueel misbruik, die posters vasthouden met citaten van hun
daders.
Revief’s Project Unbreakable
Revief biedt lotgenoten op deze dag de gelegenheid om met een eigen
quote gefotografeerd te worden door een professioneel fotografe op een
karakteristieke locatie in Arnhem. Als je wilt, plaatsen wij jouw foto
op onze website, maar je mag hem ook voor jezelf houden.
Naast deze fotoshoot vindt er ook een workshop, verzorgde lunch en een borrel plaats. Ook worden er gedichten opgedragen. Meer informatie vind je op de website.
Locatie Arnhem (locatie wordt later bekendgemaakt)
Tijd van 10:00 tot 16:45
Voor wie slachtoffers van seksueel misbruik in hun jeugd
Kosten € 25,-
24 november wordt de voorstelling Nachtuil gespeeld in de Regentes in Den Haag. Een voorstelling voor kinderen en volwassenen (10+). Deze voorstelling gaat over een meisje dat seksueel misbruikt wordt.
Het verhaal
Daan is dertig jaar, zes jaar, tien jaar, en vijftien jaar. Allemaal tegelijkertijd.
Daan woont in een gewoon dorp. In een gewoon huis met een vader en een moeder. Ze zit gewoon op school, gewoon op muziekles en gewoon op gym. En haar allerliefste bezigheid is met haar fantasie mooie dingen maken; muziek, tekeningen of verhalen.
Er gebeuren allerlei dingen die ze niet kan verklaren. Zo voelt ze van alles wat ze niet wil voelen, heel raar, maar die gevoelens komen soms zomaar uit de lucht vallen. Alsof iemand anders haar lijf binnenkomt en de regie overneemt. En er gebeuren dingen waarvan ze de schuld krijgt, waar ze niets mee te maken heeft. En slapen… dat lukt haar dus nooit, want in de nacht hoort ze allerlei stemmen die ze maar niet stil kan krijgen.
Pas als ze echt durft te luisteren naar wat ze eigenlijk hoort in de nacht, komt ze erachter waarom ze maar niet slaapt en waarom er zoveel onverklaarbare dingen gebeuren.
Locatie de Regentes, Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag
Tijd om 14:30
Voor wie ouders en kinderen
Toegang is gratis. Reserveren is gewenst en kan door een mail sturen naar naar welkom@beleeftaal.nl