Activiteit uitgelicht
Op deze pagina vind je meer informatie over de activiteiten die tijdens de Week plaatsvinden.
Stel de organisatie kort voor
De Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid zet zich in voor volwassen slachtoffers van kindermishandeling en biedt verschillende activiteiten op het gebied van lotgenotencontact aan.
Waarom organiseren jullie een activiteit in het kader van de Week tegen Kindermishandeling?
Met de themadag ‘Kindermishandeling kent geen kleur’ hopen wij een waardevolle bijdrage te leveren aan het bespreekbaar maken van kindermishandeling en het bieden van steun aan slachtoffers. Door bewustwording te creëren over dit belangrijke onderwerp, oog te hebben voor intergenerationele patronen en de impact ervan, ongeacht iemands culturele achtergrond. Samen streven we naar een wereld waarin kindermishandeling geen plaats heeft.
Wat houdt de activiteit in en voor wie is het bedoeld/interessant?
De themabijeenkomst is bedoeld voor lotgenoten, ervaringsdeskundigen en zorgprofessionals binnen gemeenten, zorginstellingen, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties, GGZ en rijksoverheid.
Wat is de link met het thema 'Laat me niet los'?
De link met het thema ‘Laat me niet los’ is het zien, voelen en begrijpen van de desastreuze gevolgen van kindermishandeling. Slachtoffers ervaren het als helend om met gelijkgestemden de impact bespreekbaar te maken en hebben het gevoel dat ze worden gedragen.
Wat wil je met deze activiteit de deelnemers meegeven/leren?
Het programma zal bestaan uit informatieve sessies over de verschillende vormen van kindermishandeling en de hardnekkige patronen die gezinnen gevangenhouden, de impact ervan op slachtoffers en hoe zij hulp kunnen zoeken. Daarnaast zullen ervaringsdeskundigen aanwezig zijn om hun verhaal te delen en slachtoffers een stem te geven. Het programma wordt later bekendgemaakt.
Dus waarom moeten mensen meedoen aan deze activiteit?
De jaarlijkse themadagen bieden hoop en veerkracht. Het doorbreken van het zwijgen blijkt een cruciale rol te spelen bij het psychische herstel en onderstrepen maar weer het belang van lotgenotencontact en biedt een veilige ruimte voor heling, groei en empowerment.
Voor vragen en het programma zie de website van de Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid
Meld je aan voor het evenement via deze link.
Stel de organisatie kort voor
Gemeenten Barneveld, Nijkerk en Scherpenzeel zijn betrokken gemeenten die op meerdere manieren aandacht geven aan de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling.
Waarom organiseren jullie een activiteit in het kader van de Week tegen Kindermishandeling?
De gemeenten hechten er veel waarde aan om professionals en vrijwilligers werkzaam in hun gemeenten van extra kennis en kunde te voorzien om zo signalen van mogelijke vorm van geweld snel te herkennen, erkennen en in actie te komen. Dit in het belang van alle betrokkenen. Niemand kan alleen een cirkel van geweld doorbreken. Tegelijkertijd kan iemand alleen wel het verschil maken: kennis, kunde en uitwisseling is daarvoor een belangrijke basis.
Wat houdt de activiteit in en voor wie is het bedoeld/interessant?
Er zijn twee congresdagen met plenaire sessies en elke deelnemer kiest een training. De trainingen zijn bedoeld voor alle professionals en vrijwilligers werkzaam met mensen. Er zijn trainingen met basiskennis, verdiepende en verbreding van kennis en/of vaardigheden. Daarmee zijn beide dagen voor iedereen interessant.
Wat is de link met het thema 'Laat me niet los'?
De trainers zoveel mogelijk proberen aan te sluiten bij het thema.
Wat wil je met deze activiteit de deelnemers meegeven/leren?
Dat is per training verschillend. Het gaat zowel om het herkennen van geweld, hoe doorloop je de meldcode, wat is verwaarlozing, hoe herken je grooming en sexting, verdieping op gespreksvaardigheden en meer.Iedere training, de plenaire sessie met voormalig pleger en slachtoffer als de voorstelling over de gevolgen van sexueel misbruik bieden eigen inzichten en kennis.
Dus waarom moeten mensen meedoen aan deze activiteit?
Omdat je het verschil kan maken als je kennis, kunde en lef hebt! Als je weet hoe je kunt aansluiten bij de betrokkenen, kunt, durft en wilt samenwerken met het volledige netwerk (formeel en informeel) en als je kinderen in jouw zorg op de juiste wijze vast wilt houden.
Vindt meer informatie over de congresdagen op de website van de gemeente Scherpenzeel.