Onderzoek Jeugdautoriteit toont aan: ontwikkelen regiovisies heeft meerwaarde

In de periode februari – mei 2022 onderzocht de Jeugdautoriteit bij de 42 jeugdzorgregio’s of zij een regiovisie hadden opgesteld en of deze voldoet aan de Norm voor opdrachtgeverschap (NvO). Twee derde van alle jeugdzorgregio’s heeft een regiovisie ontwikkeld.

Afbeelding bij Onderzoek regiovisie van de JeugdAutoriteit
Beeld: ©William Moore

Samenwerking binnen een regio vraagt om een genuanceerde benadering en maatwerk, is de conclusie van de Jeugdautoriteit. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met zowel de belangen van de gemeenten als met die van de aanbieders.

De Jeugdautoriteit adviseert regio’s die nog geen regiovisie hebben deze snel te ontwikkelen en te laten voldoen aan de Norm voor Opdrachtgeverschap (NvO). De richtlijnen die in de NvO zijn geformuleerd bieden meerwaarde bij de ontwikkeling van een heldere regiovisie.

Uit het onderzoek blijkt dat vermindering van regeldruk in weinig regiovisies aandacht krijgt, terwijl dat een belangrijke transformatiedoelstelling is en in de gehele sector een knelpunt vormt. De Jeugdautoriteit beveelt aan om administratieve lastenvermindering expliciet aandacht te geven en te standaardiseren waar dat mogelijk is.

Meer informatie op de website van de JeugdAutoriteit