Een duw in de goede richting: 'Vrijwilligers nemen jongeren onder hun vleugels en helpen hen met werk, huisvesting of financiën’

In de praktijk

Uitgevallen op het mbo, geen werkervaring, geen netwerk, verslaafd aan cannabis. Zo betrad Dave (20) de arbeidsmarkt. Het lukte hem niet een betaalde baan te vinden. Totdat de Rotterdamse Douwers op zijn pad kwamen.

Rotterdam telt ongeveer 7.000 risicojongeren. Jongens en meisjes tussen de 12 en 27 jaar, die vaak kampen met meerdere problemen. Net als Dave.

Meisje met een rode sjaal staat voor een graffiti muur
Beeld: ©Zorg voor de Jeugd

'Ik leefde van een uitkering, deed vrijwilligerswerk in een dierenasiel. Als ik ergens solliciteerde, dan ging het altijd over het gat in mijn cv. Bekijk het dan maar, begon ik te denken na alle afwijzingen. Ik werd steeds ongemotiveerder. Maar via de Rotterdamse Douwers kreeg ik een coach. Een nuchtere man, die de tijd voor me nam. De Rotterdamse Douwers hebben contact met veel werkgevers. Zo ben ik erin geslaagd een baan te vinden - met behoud van uitkering. Ik begin volgende week. Als het bevalt van beide kanten, krijg ik een contract. Ook start ik met een behandeling om ervoor te zorgen dat ik blijvend stop met blowen. Ik zie het leven weer zitten.'

Goud waard

Naomie Huyck verwijst jongeren zoals Dave regelmatig door naar de Rotterdamse Douwers. Zij voert als specialist sociaal domein intakegesprekken met jongeren via het Jongerenloket. Hier kunnen Rotterdamse jongeren met al hun vragen terecht.

'Jongeren die met praktische zaken hulp kunnen gebruiken, zijn echt gebaat bij dit project. Denk aan: niet weten hoe je inschrijft voor een woning. Kampen met schulden en het overzicht kwijt zijn. Of er niet in slagen om betaald werk te vinden. De vrijwilligers – die buddy zijn –, zijn mensen met een groot netwerk. En dat zetten ze graag in voor deze jongeren. Dat doen ze vanuit hun hart. Ze nemen hen echt onder hun vleugels en helpen hen om het leven weer op te pakken. Of het nou gaat om werk, huisvesting of financiën. Dat is goud waard.'

Op naar een zelfstandig bestaan

Schrijver en AD Rotterdams Dagblad columnist Ernest van der Kwast is een van de Rotterdamse Douwers. Regelmatig doet hij in de krant een oproep aan Rotterdammers om zich op te geven als vrijwilliger.

'Iedereen moet een gelijke kans kunnen krijgen in ons land. Vanuit die overtuiging zet ik me in voor Rotterdamse jongeren. Sommigen zijn nog nooit door niemand geholpen in het leven. Als ik dan zeg, ‘ik ga je helpen’, dan geloven ze het niet eens. Wat ik concreet doe? Eerst kijken we samen wat er allemaal speelt in het leven van een jongere. En wat nodig is. Van broodnood en uitkering aanvragen tot iemand bewegen richting schuldhulpverlening. Dat regel ik dan. Of soms is het gewoon helpen met het maken van een cv. Als Rotterdamse Douwers richten we ons vooral op het vinden van werk, zodat een jongere de kans krijgt om een zelfstandig bestaan op te bouwen.'

Ter lering en inspiratie

A Over de eigen sector heen

Rotterdamse Douwers is een initiatief van de stichting Mentorproject. De gemeente Rotterdam verwijst jongeren via het Jongerenloket of een wijkteam door naar dit project, dat aansluit bij de ambitie van de gemeente om alle risicojongeren een mentor te bieden.

B Leidende principes

Het vinden van betaald werk is een belangrijke voorwaarde voor het succes van de jongeren. Werk betekent inkomen, structuur, netwerk en zelfvertrouwen. Ook vergroot het de kans op het vinden van woonruimte. Daarom is er veel aandacht voor kansen op de arbeidsmarkt, mentaliteit en vaardigheden die nodig zijn om een goede werknemer te zijn. Daarnaast moet er een klik zijn tussen jongere en Rotterdamse Douwer – alleen als er sprake is van wederzijds vertrouwen werkt dit.

C Organisatie en aansturing

Drijvende kracht achter de Rotterdamse Douwers zijn Aldo Baljet en Wim van Losser (beide van Stichting Mentorproject). Zij hebben inmiddels ruim 80 Rotterdammers bereid gevonden om als Douwer jongeren verder te helpen. Van tevoren hebben deze vrijwilligers een NLP-Kadertraining gevolgd waarin zij hebben geleerd op een positieve manier jongeren te coachen. Het project heeft korte lijnen met werkgeversverenigingen, jongerenorganisaties en opleidingsinstituten. Daarnaast gebruiken de Douwers ook hun persoonlijk netwerk voor de jongeren.

D Aandachtspunten

Er zijn meer dan 7.000 risicojongeren in Rotterdam en ruim 80 Rotterdamse Douwers. Het vinden van vrijwilligers moet blijvend aandacht krijgen.

Meer weten over de Rotterdamse Douwers? Neem contact op met de gemeente Rotterdam:

Naomie Huyck
info@jongerenloket.rotterdam.nl

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.