Stichting-LES - ‘Onze jongeren zijn de toekomst, zij verdienen het om hun potentieel te ontdekken en te ontwikkelen’

In de praktijk

In een stad waar kansen niet altijd voor het oprapen liggen en de vooruitzichten soms somber lijken, vond Kürşat Kayhan een roeping die diepgeworteld zit in zijn familiegeschiedenis en persoonlijke overtuigingen. Als voorzitter van Stichting LES creërde hij een plek in de wijk in Rotterdam waar jongeren terecht kunnen en waar ze opnieuw ontdekken waar hun kracht ligt. “Zodat ze vanuit die kracht kunnen groeien."

Sfeerbeeld
Beeld: ©OZJ

Stichting-LES is een beweging die hoop biedt", legt Kürşat uit. "Jongeren moeten weten dat ze op ons kunnen rekenen, dat er iemand is die ze begrijpt en helpt. Het is nooit te laat om verandering te brengen. Onze jongeren zijn de toekomst, zij verdienen het om hun potentieel te ontdekken en te ontwikkelen."

Opbouwen van een positieve toekomst

De focus van Stichting-LES ligt op het bieden van hulp op verschillende gebieden, waaronder financiële ondersteuning en educatieve kansen. Eén van de belangrijkste doelen is om jongeren weg te houden van het criminele pad door hen alternatieven te bieden en hen te ondersteunen bij het vinden van een baan en het opbouwen van een positieve toekomst.

Zijn werk voor de stichting is niet alleen gebaseerd op professionaliteit, maar ook op persoonlijke ervaring. "Mijn opa en zijn broers waren altijd hulpbronnen voor hun gemeenschap. Dit was in Turkije al zo. Ze stonden klaar voor de boeren en families in ons dorp. Toen mijn oom naar Nederland kwam en een café opende, deed hij hier hetzelfde. Iedereen uit de buurt kon bij hem langskomen voor hulp", vertelt Kürşat. “Die mentaliteit, dat je er voor elkaar moet zijn, zit in mijn bloed."

Maar Stichting-LES gaat verder dan dit familie-dna. Als jongere kwam Kürşat zelf obstakels tegen zoals sociale druk, beperkte kansen en gebrek aan steun of rolmodellen. Obstakels die hij nu ook ziet bij veel van de jongeren waarmee hij werkt. Deze uitdagingen hebben zijn levenspad gevormd en zijn motivatie versterkt om jongeren te helpen een positieve weg te kiezen.

Met die vastberadenheid richtte Kürşat Stichting-LES op, met een missie die kracht en hoop biedt aan de gemeenschap. "Jongeren moeten weten dat ze op ons kunnen rekenen, dat er iemand is die ze begrijpt en helpt. Het is nooit te laat om verandering te brengen"

Een beweging die hoop biedt

Onder zijn leiderschap is Stichting-LES een plek waar jongeren terecht kunnen en hulp kunnen vragen. Daarnaast is het ook een plek waar je workshops of mentorprogramma's kunt volgen. Het gaat niet alleen om praktische begeleiding, ook om het creëren van een gemeenschap waarin jongeren zich gehoord en gesteund voelen. Kürşat benadrukt: "We laten mensen ontdekken waar hun kracht ligt, zodat ze vanuit die kracht kunnen groeien."

Persoonlijke drijfveren en waarden

Wat drijft hem om zo’n grote verantwoordelijkheid op zich te nemen? "Ik probeer het uiterste uit mezelf te halen en daarmee mijn omgeving te stimuleren," zegt Kürşat. "Ik voel me verantwoordelijk. Als ik zie dat ik een positieve impact kan maken, neem ik die verantwoordelijkheid op me. Het zit zo diep dat ik het moeilijk kan omschrijven. Spirituele waarden spelen ook een belangrijke rol."

‘Doe iets waarmee je dubbele resultaten haalt: jezelf laat groeien en een ander verder helpt.’

Hoogtepunten en lessen

Kürşat straalt wanneer hij vertelt over de mijlpalen van Stichting LES. “Het pad naar succes is niet zonder offers. Ik heb geleerd dat je veel moet opofferen om iets te bereiken. Het heeft invloed op je omgeving en je gedrag. Ik moest mij realiseren dat ik een voorbeeldfunctie heb.”

Toch ziet hij dat mensen LES steeds meer weten te vinden. “Ouders komen met vragen over opvoeding, jongeren zoeken hulp, en kwetsbare groepen weten dat ze op ons kunnen rekenen." Daarnaast hebben samenwerkingen met organisaties zoals woningcorporaties geleid tot tastbare veranderingen in de omgeving. "Samen zorgen we voor sociale verbeteringen, zoals het creëren van nieuwe ontmoetingsplekken."

Een verhaal dat hem altijd zal bijblijven, is dat van een jongen met een verleden in de jeugdzorg. "Hij was dakloos en helemaal verloren. Zijn kleding en schoenen waren te groot, en hij zat mentaal vast. Ik ben hem gaan helpen, stukje bij beetje. Nu woont hij op zichzelf en werkt hij. Zulke verhalen geven me kracht om door te gaan."

Een blik op de toekomst

Kürşat droomt ervan dat Stichting LES een blijvende beweging wordt. "Ik hoop dat ons werk wordt doorgegeven," zegt hij. "Een soort van 'pay it forward' beweging. Ik wil dat jongeren onze ambassadeurs worden."

Wat hem motiveert om elke dag door te gaan, ondanks de uitdagingen? "Mijn grootste motivatie is spiritueel," zegt Kürşat met een glimlach. "Wie goed doet, goed ontmoet."

Het werk van Kürşat bij Stichting LES laat zien hoe waardevol het is om jongeren te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Met een diep begrip en veel empathie bouwt hij aan een generatie die zich zekerder voelt over hun toekomst en de stappen die ze moeten nemen om hun doelen te bereiken. En dit smaakt naar meer!

5 tips van Kürsat, hoe maak je impact?

  1. Bouw op je eigen ervaringen  - Net zoals Kürşat, kun je uit je eigen verleden putten om jongeren te inspireren. Je persoonlijke verhaal kan een krachtig voorbeeld zijn dat jongeren laat zien dat het mogelijk is om obstakels te overwinnen.
  2. Creëer een veilige omgeving Jongeren hebben een veilige plek nodig om zichzelf te kunnen uiten en te leren. Investeer in een omgeving waarin ze zich vertrouwd voelen.
  3. Werk samen met de gemeenschap - Betrek andere organisaties, scholen en instellingen om jongeren meer kansen te bieden. Door samen te werken kun je een groter bereik en meer impact creëren.
  4. Wees een voorbeeld, maar blijf benaderbaar - Laat zien dat je ook fouten hebt gemaakt en daarvan hebt geleerd. Dit maakt je menselijk en laat jongeren zien dat het oké is om te falen en opnieuw te proberen.
  5. Blijf leren en ontwikkelen - Elke jongere is uniek. Door jezelf te blijven ontwikkelen, kun je beter inspelen op hun behoeften.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.