Noa van Hagen en Steunpunt Avalon: Een punt dat jongeren weer perspectief biedt
In de praktijk
Overal in ons land wordt gewerkt aan een beter werkende jeugdhulp. Het biedt een hoopvol perspectief. Ervaringen die laten zien dat het anders kan en beter kan door anders te denken en anders te doen. Wie zijn die sleutelfiguren die werken aan een beter jeugdhulpysteem? Die de sleutel willen zijn voor jongeren en gezinnen op en betere toekomst? Dit keer: Noa van Hagen. "Jongeren moeten ervaren dat we naast hen blijven staan en erin geloven dat herstel mogelijk is."

Als tiener werd Noa van Hagen uit huis geplaatst en verbleef ze in veertien verschillende zorginstellingen, waaronder de gesloten jeugdhulp. Overal ontmoette ze leeftijdsgenoten die ook op verschillende plekken hadden gezeten en die zich vaak niet begrepen en geholpen voelden.
Op basis van haar eigen ervaringen en door het verlangen naar verandering van hulp geven aan jongeren, richtte ze steunpunt Avalon op. Vernoemd naar een bijzondere jongen met wie zij zelf op een afdeling verbleef en die zelfmoord pleegde. Ze besloot dat het anders moest: jongeren verdienen plekken waar ze zich echt gehoord en ondersteund voelen.
Community
Wat begon als een wekelijkse bijeenkomst in Den Haag groeide uit tot een stevige community met verschillende locaties in het land (Den Haag, Rotterdam, Roermond en Den Bosch). Elke donderdagavond komen hier jongeren samen die met verschillende issues ‘struggelen’. Ze eten samen en praten met elkaar. Geen diepgravende psychologische sessies, wel een open gesprek over hoe het met ze gaat en wat hun grootste uitdaging is. Gekoppeld hieraan formuleert iedereen kleine, betekenisvolle opdrachten die hen helpen om stapsgewijs vooruitgang te boeken.
Perspectief
Jongeren lopen vaak vast omdat ze geen perspectief zien, zegt Noa. "Ze hebben weinig zinvols te doen, krijgen nauwelijks behandeling. Terwijl ze juist perspectief nodig hebben: iets om naartoe te werken én stapjes te zetten die ze nu al kunnen. Dat kunnen groepssessies zijn, maar het kan ook samen sporten zijn.”
Voor jongeren die worstelen met psychische problemen of verslaving kan het moeilijk zijn om vrienden te maken die een positieve invloed op hen hebben, zegt ze. “Hier vinden ze anderen die ook door moeilijke periodes gaan. Samen maak je plezier, vind je herkenning en voel je je gewoon normaal.”
Laagdrempelig
Noa beschrijft de bijeenkomsten als laagdrempelig en steunend.
"Het zijn momenten waarop jongeren open kunnen delen wat hen bezighoudt en elkaar kunnen helpen en steunen. Degenen die verder zijn in hun herstel vervullen een belangrijke rol in het groepsproces."
Door ook ondernemers bij het initiatief te betrekken, zoals een boksschool of een surfschool, zijn er extra mogelijkheden ontstaan. Het biedt jongeren afleiding, maar ook een manier om emoties fysiek te uiten en nieuwe energie op te doen.
Herstelweken
Naast de wekelijkse bijeenkomsten organiseert Steunpunt Avalon ook meerdaagse ‘Herstelweken’. Weken waarin jongeren fysieke activiteiten combineren met groepssessies waarin ze de confrontatie met zichzelf aangaan. Een team van vrijwilligers, waaronder sportcoaches, verpleegkundigen en psychiaters, staat hen hierin bij.
Jongeren met zware problemen, zoals suïcidale gedachten mogen mee op de herstelweken van Steunpunt Avalon. Een bewuste keuze, legt Noa uit.
"Jongeren continu in de gaten houden en opsluiten helpt hen niet. Ze moeten ervaren dat we naast hen blijven staan en erin geloven dat herstel mogelijk is."
Tegelijkertijd is dit natuurlijk spannend, omdat situaties kunnen escaleren. Een spanning die ze niet bepalend wil laten zijn. Zij en haar team zullen daarom vooralsnog niet stoppen om deze jongeren te helpen.
Tot slot, zijn de vrijwillige professionals die met Steunpunt Avalon werken anders dan hun professionele jeugdzorgcollega's?
Noa: "Ik geloof niet zozeer dat er een tekort is aan betrokken professionals die vanuit hun hart werken en de kennis en vaardigheden hebben om jongeren goed te ondersteunen. Er is eerder een tekort aan inspirerende werkplekken waar deze professionals de vrijheid krijgen om dit toe te passen."
Lees meer in de Voortgangsrapportage van OZJ
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.