Onwijze Moeders - De aanpak van Rotterdamse moeders

In de praktijk

Ruim tien jaar geleden besloot een aantal moeders in de Rotterdamse wijk Delfshaven om samen met een wijkagent de problemen in hun wijk zelf aan te pakken. Ze kwamen samen als ‘Onwijze Moeders’ en deelden hun ervaringen. Het kleinschalige initiatief groeide uit tot een stadsbreed netwerk waarin moeders elkaar ondersteunen en in gesprek gaan met de politie over de uitdagingen die hun kinderen ervaren. De kracht van deze aanpak verspreidt zich inmiddels als een olievlek door Rotterdam.

Sfeerbeeld
Beeld: ©OZJ

Sexting, het ronselen van jongeren voor criminele activiteiten, social mediagevaren, drugsgebruik, nepvuurwapens of vuurwerkoverlast; elk onderwerp waar kinderen tegenaan kunnen lopen wordt besproken tijdens de maandelijkse bijeenkomsten van Onwijze Moeders. Moeders uit de wijk komen samen en gaan met elkaar in gesprek. Ook de wijkagent en het jongerenwerk vertelt er meer over, zodat zij als ouders meer weten over deze onderwerpen en praktische handvatten krijgen. Ze zien hoe zij deze kwesties in hun eigen gezin kunnen aanpakken én hoe ze deze kennis verder kunnen delen met anderen in hun omgeving.

Samenwerking met politie

De politie en het jongerenwerk spelen een belangrijke rol in de bijeenkomsten. Informatie over wat zij meemaken en zien in hun werk, worden gedeeld. Tegelijkertijd luisteren zij naar de zorgen en ervaringen van de moeders. De wederzijdse uitwisseling zorgt voor begrip en een sterke verbinding. Door samen te werken voelen zowel de moeders als de professionals zich gesteund in hun inspanningen om de uitdagingen in het leven van kinderen en jongeren aan te pakken.

“Soms zie ik weleens jongeren in de wijk waarvan wij het vermoeden hebben dat die dreigen af te glijden naar verdere criminaliteit”, vertelt een jeugdagent bijvoorbeeld. “Dan plannen wij huisbezoeken in en gaan wij bij die jongeren op bezoek. Doordat er korte lijntjes zijn met de moeders, gaat dat heel makkelijk. Moeders vertrouwen ons nu, ze laten ons makkelijker toe. De jongeren zien dan dat hun moeders en de agenten elkaar kennen en realiseren zich dat zij een soort front vormen en dat maakt vaak diepe indruk. We zien dan vaak dat het gedrag van de jongeren in positieve zin verandert. ”

'Als de jongeren zien dat hun moeders en de agenten elkaar kennen, realiseren zij zich dat zij een front vormen. Dat maakt vaak diepe indruk.'

Geen drempels

Uit de gesprekken met de starters van het initiatief en moeders die de bijeenkomsten bezoeken blijkt dat de kracht van Onwijze moeders ligt in de laagdrempeligheid. De bijeenkomsten vinden plaats op scholen en in buurthuizen; veilige en vertrouwde plekken. Moeders voelen zich gehoord, gewaardeerd en ervaren geen drempels om ervaringen te delen en kennis uit te wisselen.

Daarnaast sluiten ze met de bijeenkomsten aan bij de dagelijkse realiteit van de moeders. Ze krijgen de mogelijkheid om mee te denken over onderwerpen voor deze bijeenkomsten waardoor deze aansluiten op hun behoeften. Dit eigenaarschap versterkt niet alleen de betrokkenheid, maar vergroot ook de impact van het initiatief in de gemeenschap. Zo zegt een betrokken moeder: “Bij de bijeenkomsten van Onwijze moeders, kom ik andere moeders tegen die tegen dezelfde dingen aan lopen en dat is zo’n fijn gevoel. Soms kan de opvoeding eenzaam aan voelen, maar door samen met een andere ouder je zorgen te delen en samen na te denken over oplossingen, geeft dat een enorm gevoel van saamhorigheid. Samen komen we verder.” 

“Ik zie mijn kind de hele dag met zijn mobiele telefoon”, zegt bijvoorbeeld een van de moeders. “Ik voel dat het niet oké is maar weet niet goed hoe ik er mee om moest gaan. Hier heb ik geleerd hoe ik van een afstand mee kan kijken wat mijn kind op zijn telefoon doet. Dit geeft mij rust, omdat ik weer voel dat ik de touwtjes in handen heb en kan ingrijpen als ik zie dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan. ” 

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.