Bas Adriaans: “Ga deze aanpak ook ervaren, want het is heel krachtig!”

In de praktijk

Bas Adriaans, gezinsmaatschappelijk werker bij Blijvend Veilig Amsterdam, over zijn ervaringen met werken volgens het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming.

HR-Afbeelding van Bas
Beeld: ©Bureau Emma/Patrick van den Hurk

“Het mooiste van de proeftuin is voor mij dat we dingen écht kunnen beproeven. We werken hier met gezinnen met complexe problemen. Daar is niet eenvoudig één antwoord op te geven.

Er is in het veld veel kennis, en in de proeftuin mogen we die binnenhalen om te kijken hoe wij er maatwerk van kunnen maken. Vooral de manier waarop we nu samen met het Sociaal Wijkteam optrekken begint vruchten af te werpen. Zo’n gezin komt eerder bij het Wijkteam dan bij ons. Bij zorgen over veiligheid zouden wij voorheen de casus helemaal hebben overgenomen. Nu komen we er als experts op veiligheid bíj. Het bekende gezicht van het Wijkteam blijft, en daarmee ook de kennis over wat er al is ingezet en wat daar de resultaten van waren.

Andere energie

Dat geeft een heel andere energie dan wanneer het estafettestokje wordt doorgegeven en weer iemand anders het roer overneemt. Zo’n gezin komt dan al heel anders binnen, vaak met de nodige onrust, frustratie en negativiteit. Dat voedt bij de hulpverlening dan soms weer het idee dat 'die mensen toch niet willen'.

Dat voorkomen we in de proeftuin door het stokje níet door te geven. Wij komen erbij en we voegen óók weer uit op het moment dat het kan. We blijven niet jarenlang met een casus bezig, maar kunnen op basis van informatie uit de eerste hand betere oplossingen inzetten en specifieke problemen oplossen. Dat is een werkwijze waar ik me erg goed in kan vinden.

Er ontstaat ook een mooie kruisbestuiving tussen ons en het Sociaal Wijkteam over de vraag wat veiligheid is. Dat gesprek raakt aan hoe wij het liefst werken, en dat is dat we het heel graag vrijwillig houden, zonder gedwongen ondertoezichtstellingen of uithuisplaatsingen.

Meer op basis van vrijwilligheid

Door eerder in te voegen en samen met het Wijkteam aan een casus te werken, wordt niet meteen álles belicht vanuit veiligheid. We kunnen zo meer doen op basis van vrijwilligheid. Onlangs hadden we nog een jongen die zonder dwang naar een zorginstelling ging. Hij en zijn moeder waren het eens, er kwam geen rechter bij en er was een afspraak over de duur. Dat is echt confetti waard!

Daarom zou ik tegen iedereen willen zeggen: ga deze aanpak ook ervaren, want het is heel krachtig en interessant om dingen zo mooi op maat te kunnen afmaken.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.