Interview met Sofie Servaas - Aanpak Wachttijden Twente

In de praktijk

“Wat in ons hoofd moet veranderen, is dat wachttijden een vaststaand gegeven zijn. Dat we er enorm last van hebben, maar dat er niets aan gedaan kan worden. Dat idee moet kantelen. We zien dat met een initiatief als het Jeugdhuis dat ook kan. Er komt structureel iets in beweging.”

"Er is geen kastje én geen muur."

Aan het woord is Sofie Servaas, regioadviseur bij de GGZ-instelling Accare. Zij is betrokken bij de ontwikkeling van het Jeugdhuis in Twente. Een initiatief dat samen met de regio en Team Aanpak van Wachttijden gaat starten in enkele gemeenten in Twente.

De opzet van het Jeugdhuis is volgens Servaas exemplarisch voor de systemische methodiek die de regio samen met Team Aanpak Wachttijden ontwikkelde. Want niet de wachtlijsten zijn als uitgangspunt genomen voor het probleem. Wel: hoe vergroot je veerkracht van een kind, jongere of gezin en zorg je voor genoeg steun- en krachtbronnen? Op die manier zorg je voor minder instroom in de specialistische zorg in de jeugd-GGZ en een snellere doorstroom.” 

Uitzoomen

Direct na de aanmelding bij het Jeugdhuis start je met een traject, maar niet met de diagnose specifieke behandeling van de psychiatrische problematiek. “Juist niet. We starten met uitzoomen en bieden andere, niet diagnose-afhankelijke programma’s en hulp aan. Je volgt bijvoorbeeld running-therapy of een groepsprogramma voor een beter slaap- en waakritme. Er kan contact gelegd worden met lotgenoten of ervaringsdeskundigen. Of een gezin krijgt hulp bij armoede- of woonproblemen. Als dat nog nodig is, wordt daar diagnostiek en behandeling van specifieke psychiatrische problematiek aan toegevoegd. ”

Dit is een essentiële belangrijke kanteling, stelt zij. “We weten dat alleen een GGZ-behandeling niet het enige antwoord is als een kind angstig is of een depressie heeft. Als er geldproblemen zijn in een gezin, ouders scheiden of problemen zijn op school kun je die angst of depressie niet alleen oplossen met een psychiatrische behandeling. De oplossingen liggen op andere terreinen. Maar als je gaat samenwerken, lukt dat wél.”

Werken aan minder stress thuis of een gezonde leefstijl zijn essentieel bij het verminderen van mentale problemen. “Maar dit samen met een gezin vanuit het Jeugdhuis oplossen, kan alleen tot stand komen als het voorliggend veld, verwijzers en zorgaanbieders, hun krachten bundelen. Alle beschikbare regionale initiatieven wil je direct en actief aanbieden: er is geen kastje en geen muur.”

Andersom werken

Het ‘andersom’ werken, heeft ook een ander voordeel: Het voorkomt dat kinderen, jongeren en hun ouders in een gat vallen. “In plaats van dat zij denken: wéér staan we er alleen voor, wéér gebeurt er niets, wéér is er stilstand, kunnen zij door het Jeugdhuis al van start. Het zorgt voor beweging in plaats van wanhoop.”

De verwachting is dat met het Jeugdhuis een snellere in-, door-, en uitstroom wordt bereikt. “Maar deze langetermijnvisie moeten we nog verder concretiseren en testen of de aannames kloppen. En de dingen waarvan we weten dat het goed werkt, zoals beginnen met een brede verklarende analyse, leefstijlinterventies, versterken van het 'normale' leven en inzet ervaringsdeskundigheid, schalen we met het Jeugdhuis nu verder op zodat ondanks de schaarste aan behandelaren direct en effectief aan de slag kunnen.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.