Sfeerverslag: Proeven, voelen en voeden op Dag van de Praktijk in Dronten

In de praktijk

Verfrissend. En er is werk aan de winkel. Het zijn de meest gehoorde reacties van deelnemers op de Dag van de Praktijk in Dronten. Een dag waarbij proeftuinen niet alleen een figuurlijke betekenis hadden, maar ook een fysieke. Deelnemers stonden letterlijk met de poten in de klei. Ze proefden van de blauwe bessen uit de proeftuinen van de buitenplaats. Voelden hoe het is om op een enorm open terrein te zijn zonder rechte kaders. En voedden elkaar met ervaringen en vragen over de nieuwe koers. Een dag vol inspiratie, die ‘best nog wat praktijkgerichter had gemogen’.

Afbeelding van de Dag van de praktijk
Beeld: ©Toekomstscenario

Samen pionieren

Tussen Dronten en Kampen ligt een prachtig regeneratieve buitenplaats, Yügen Forest. Dé locatie van de Dag van de Praktijk 2023. Een dag in het teken van de mensen die elke dag hard werken om kinderen en gezinnen/ huishoudens tijdig passende hulp te bieden. Met als doel: van en met elkaar leren door én van de praktijk. Voor meer wederzijds begrip en zicht op wat er écht nodig is om tot een transitie in de kind- en gezinsbescherming te komen.

De locatie is niet bij toeval gekozen. Het is een gebied dat nieuwe methodes beproeft om met de natuur om te gaan. Rick van der Haar, de lokale regeneratieve boer van het terrein, legt uit wat hij doet.

We proberen een vruchtbare bodem op te bouwen, waarbij we het bos nabootsen. Hoe ontstaat een vruchtbare bodem in het bos? Niet door te ploegen of door kunstmest toe te voegen. Wel door organisch materiaal van bomen toe te voegen. En vervolgens het bodemleven het werk te laten doen. Dat is wat wij hier doen.

Het bodemleven het werk laten doen. Zorgen voor een vruchtbare bodem. Pionieren. Het zijn termen die goed passen bij de huidige fase van de kind- en gezingsbescherming. Dat wil zeggen, je richten op het gezin in plaats van alleen het kind. Samenwerken aan een stabiele basis, in contact met de omgeving. En een nieuwe manier van werken met elkaar vinden, pionieren dus. In de vorm van de proeftuinen. Waarbij we constant testen, wat werkt er wel? Wat levert groei op? En wat niet?

Afbeelding van de Dag van de praktijk 2023
Beeld: ©Toekomstscenario

Er is lef nodig

De aanwezige minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind verwoordde de pioniersmentaliteit treffend: ‘Er is een veranderslag nodig, waarvoor lef gevraagd is.’ Naast de minister waren ruim driehonderd professionals, betrokken managers, beleidsmakers, projectleiders, ervaringsdeskundigen, mensen met ervaring en bestuurders aanwezig.

Zij kregen de kans om aan verscheidene workshops deel te nemen en presentaties bij te wonen. Bijvoorbeeld van lector betekeniseconomie Kees Klomp, die de nodige aanwezigen wist te prikkelen met zijn verhaal over transities.

We zitten vast als mensen, willen wel veranderen (ik), maar wijzen naar de ander die niet meebeweegt (zij). Ons doel, ook binnen de kind – en gezinsbescherming, is de op zoek gaan naar de ‘wij-ruimte’. Die zit precies tussen ik en zij.

Dat het aangaan van een nieuwe koers spannend is, kwam ook terug in dezelfde workshop. Zo gaf een deelneemster aan:

Het is best confronterend om het werk nu op een andere manier te moeten doen. Ik heb mijn werk altijd op een bepaalde manier gedaan, vol goede bedoelingen. Eigenlijk word ik daar nu op afgerekend, nu blijkt dat dit niet de goede manier was. Een nieuw verhaal moeten we samen creëren.

Precies die wij-ruimte waar Klomp over sprak.

Afbeelding van Dag van de praktijk 2023
Beeld: ©Toekomstscenario

Ervaringsdeskundigen als gidsen

Veel deelnemers op de Dag van de Praktijk waren op zoek naar concrete lessen vanuit andere proeftuinen. Die verwachtingen werden deels vervuld. Ik had gehoopt op meer geleerde lessen. Nu merk ik dat we nog steeds aan het proeven zijn. Dat klinkt het vanuit verscheidene deelnemers. Of: “Ik schrik er eigenlijk van dat we nog steeds in de beginfase zijn.”

Het zijn reacties die goed te plaatsen zijn. Iedereen wil vooruit, iedereen wil houvast. Juist nu we ons op nieuw terrein bevinden, willen we ergens op terug kunnen vallen. Rick van der Haar, de boer op het terrein, vertelt hoe hij zelf pioniert op nieuw terrein. “Wat ik doe is dat ik kijk naar hoe de inheemse stammen in Latijns Amerika omgaan met de natuur. Zij leven al jaren in harmonie met de natuur, en weten precies wat goed is en wat niet. Zij zijn mijn gidsen.”

Op de Dag van de Praktijk zijn de aanwezige ervaringsdeskundigen de gidsen voor de professionals. Voor de beleidsmakers. Voor de projectleiders. Zo gaf een projectleider van een proeftuin aan:

Ik ben blij is dat er vandaag zoveel ervaringsdeskundigen rondlopen. Zij zijn zo belangrijk in ons werk. Ik kan een uur vertellen over onze plannen met de proeftuin, een ervaringsdeskundige vertelt dat in vijf minuten.

Dossier 107

Niet voor niets sluit zangeres en ervaringsdeskundige Moraya de dag af met haar nummer ‘Dossier 107’. Een nummer dat niemand onberoerd laat en voor een gevoel van saamhorigheid in de tent zorgt. Even weg van alle ambtelijke taal, weg van alle bestuurlijke praatjes. We zitten hier om samen een nieuwe weg in te slaan. Gevoeld via de emotie van Moraya, gevoed vanuit de kwetsbaarheid en puurheid. Boer Rick en ervaringsdeskundigen als Moraya als de gidsen voor de nieuwe koers – werken aan een vruchtbare bodem door dicht bij de natuur te blijven.

Videostill van video dag van de praktijk
Beeld: ©Toekomstscenario

Nog meer gevoel krijgen bij de energie op de Dag van de Praktijk? Bekijk onze videoreportage

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.