Steunouder Sieka geeft Aïcha iemand om op terug te vallen

In de praktijk

Door de verslaving van Aïcha’s ex raakte Aïcha geïsoleerd van haar sociale omgeving, heeft ze haar baan opgeven en ontstonden er relatieproblemen. Ze zag dat ook de ontwikkeling van Bilal, toen bijna drie jaar, stagneerde en is gescheiden. Toen stond ze er alleen voor. Haar familie ver weg, zonder de goede baan die ze had en zonder netwerk. Bovendien was haar zelfvertrouwen fors afgenomen en zag ze haar kind angstiger worden.

Een jongetje klimt over een grote boomstam
Het jongetje op de foto is niet Bilal

'Ze is een lichtpuntje in mijn bestaan'

Bilal was beduidend minder vrolijk en ondernam steeds minder. Aïcha ging op zoek naar hulp, meldde haar kind aan bij de peuterspeelzaal en werd door het sociaal team gewezen op Steunouder. ‘Ik vond het een fijn idee dat steunouders onder een professionele organisatie vallen en een training hebben gehad; het is geen “marktplaats” en er is toch een soort van toezicht.’

Aïcha heeft ook hulp voor zichzelf. Daarover zegt ze: ‘Mijn psychologische begeleiding is prima in het acceptatieproces, maar Steunouder zet mij in mijn eigen kracht.’

Sieka onderneemt activiteiten met Bilal die Aïcha zelf niet aandurft

Steunouder Sieka is Aïcha’s reddende engel, ‘een lichtpuntje in mijn bestaan’. Hoewel Sieka haar inbreng als bescheiden omschrijft, benadrukt Aïcha hoe belangrijk het is om iemand te hebben om op terug te vallen. ‘Ze is een ervaren moeder met een gezellig gezin met twee oudere kinderen.’

Sieka vult aan: ‘Mijn jongens ervaren de aanwezigheid van Bilal niet als concurrentie.’ Dat helpt Aïcha om zich minder bezwaard te voelen. Sieka onderneemt activiteiten met Bilal die Aïcha zelf niet aandurft. Vaak maakt ze een filmpje van zijn klauteractiviteiten en stuurt dat naar Aïcha. ‘Dan zie ik dat Bilal het echt kan en dan denk ik “dat ga ik ook doen”.’

Het valt de peuterspeelzaal op dat Bilal groeit in zijn taal- en motorische ontwikkeling. Natuurlijk is het een combinatie van factoren maar de band die tussen de beide vrouwen is ontstaan is dermate respectvol en wederkerig dat de impact voelbaar is. Sieka en Aïcha hebben veel contact bij halen en brengen en wisselen onderling opvoedtips uit.

Aïcha benut haar ‘vrije middag’ voor regelzaken en het weer opbouwen van sociale contacten. De negatieve spiraal is een opwaartse geworden. Haar zelfvertrouwen is toegenomen, ze gaat er op uit en pakt haar werk weer op.

Bilal gaat binnenkort naar groep 1. Aïcha wil graag doorgaan met Sieka tot Bilal gewend is op school. Dat Aïcha en Sieka contact zullen blijven houden staat buiten kijf.

Dit verhaal is één van de tien verhalen met impact die je kan lezen in de bijlage. Steunouder is inmiddels actief in meer dan 20 gemeenten.

Over Steunouder

Kinderen grootbrengen is een hele klus. Voor alle ouders is het fijn om dat niet alleen te hoeven doen. Maar niet iedereen krijgt een helpende hand toegestoken als hij of zij die nodig heeft. Daarom is in steeds meer gemeentes Steunouder actief. Steunouder Nederland werkt daarvoor samen met lokale organisaties, die de werkwijze Steunouder implementeren.

Steunouders zijn volwassenen vrijwilligers die één of twee dagdelen per week een gastvrij thuis bieden aan een kind. Ze geven een kind, binnen hun eigen gezinsleven, een vertrouwde plek waar het welkom is en kind kan zijn. Daarmee krijgen ouders ruimte om op adem te komen en te ervaren hoe je de zorg voor kinderen samen kunt delen.

Download  e-boek Tien verhalen met impact (2020).

Naar de website van Steunouder

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.