Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Informatie en inspiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken

Presentatie startfoto’s: waardevolle bron van informatie voor samenwerkende partijen

Om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te houden, hebben de betrokken partijen in de Hervormingsagenda Jeugd een uitgebreid pakket afspraken gemaakt voor de periode van 2023 tot 2028. De afgelopen tijd is de lokale en regionale voortgang van de Hervormingsagenda in beeld gebracht.

Op verzoek van gemeenten heeft de VNG 42 startfoto's laten samenstellen waarmee regio's en gemeenten inzicht krijgen in de stand van zaken en uitdagingen rondom de Hervormingsagenda Jeugden. Hiermee wordt duidelijk welke stappen zij nog moeten zetten. Op basis van deze startfoto’s is een metarapportage opgesteld.

Regioadviseur Thomas Dijksman: Regio’s zijn in staat gebleken de zwaktes in het huidige (regionale) systeem en het eigen handelen te benoemen en formuleerden ondersteuningsbehoeften waarop gericht aanbod gevraagd is.

Lees verder

Afbeelding tijdens startbijeenkomst
Beeld: ©Thomas Dijksman

De Nationale Kinderrechtendialoog: In gesprek blijven over de rechten van kinderen in Nederland

Op 22 april 2024 vond de tweede editie van de jaarlijkse Nationale Kinderrechtendialoog in Utrecht plaats, waar kinderen, jongeren, kinderrechtenorganisaties en ministeries samen kwamen. Het werd een dag van ontmoeting, samenwerking en een open dialoog over kinderrechten in Nederland, waarbij toegewerkt werd naar concrete actiepunten om deze te versterken.

Lees verder

Afbeelding van Kinderrechtendialoog
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Amvb reële prijzen Jeugdwet treedt 1 juli in werking

Om gemeenten en aanbieders voor de inwerkingtreding op 1 juli a.s. de gelegenheid te geven om zich op de amvb voor te bereiden is deze op 27 maart jl. in het Staatsblad gepubliceerd.

Hiermee bieden we gemeenten en aanbieders een stevige basis voor het maken van afspraken over prijzen in de jeugdzorg, zodat zij bij het opstellen van een contract zorgvuldiger tot een reële prijs komen.

Lees verder

Aanpak Wachttijden in de praktijk: Regio Gooi en Vechtstreek

De aanpak wachttijden van de regio Gooi en Vechtstreek, ondersteund door Team Aanpak Wachttijden, laat zien dat het veranderen van het jeugdzorgsysteem draait om het kraken van het proces en creëren van overzicht. Oplossingen bedenken, lost niet per se direct iets op.

Georgette Bouman: Het gaat om ‘samenaarschap’: hoe speel je elkaar de bal toe? Hoe zorg je dat degene die waarde kunnen toevoegen aan de oplossingen dat ook daadwerkelijk doen? En hoe ga je om met bijdragen die ooit waardevol waren maar dat in de huidige context niet meer zijn? Wat verliest de ander als je het anders gaat doen?

Lees heel het interview

Afbeelding van praktijkvoorbeeld Aanpak wachttijden
Beeld: ©Aanpak Wachttijden

13 Mei: Start Webinarreeks Versterken pedagogische basis

In een reeks van vier webinars delen professionals, beleidsmakers en bestuurders uit gemeenten, onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp hun domeinoverstijgende aanpak en interprofessionele samenwerking.

Meer informatie en aanmelden

Afbeelding webinar MAO
Beeld: ©Met Andere Ogen

Voortgangsrapportage Kansrijke Start naar de Tweede Kamer

Op 17 april is de de jaarlijkse voortgangsrapportage Kansrijke Start en de landelijke monitor van het RIVM naar de Tweede Kamer gestuurd. De monitor van 2023 laat zien dat de Kansrijke Start-beweging verder is doorgezet en dat steeds meer gemeenten en professionals samenwerken in lokale en regionale coalities Kansrijke Start, waardoor ze snel naar elkaar kunnen doorverwijzen.

Naar de rapportage

Naar de monitor

Afbeelding van Voortgangsrapportage Kansrijke start
Beeld: ©Kansrijke Start

Vakgenoten vertellen: De kracht van samenwerken met mensen om je heen

Loraine Visscher en Anja Holwerda van Kenniswerkplaats Jeugd Friesland vertellen over de uitdagingen van samenwerken met gezinnen en hun sociale netwerk en hoe een praatplaat hen daarbij helpt.

Lees verder

Afbeelding van aankondiging interview
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Kijktip: Met Andere Ogen Dialoogavond #14: Terug naar mensgericht werken

Is er iemand die niet mensgericht wil werken in het domein waarin alles draait om werken met mensen? Hoe kunnen we dan terug naar iets dat zo vanzelfsprekend is? Blijkbaar is er ergens iets misgegaan en zijn we 'in de vaart der volkeren' het zicht op de menselijkheid verloren. Zo ervaren we het in ieder geval vaak: we persen elkaar in afvinklijstjes, scores, targets, wetten en regels, maar waar is in al die meet- en regeldrift de mens?

Bekijk de dialoog in twee scènes tussen twee keer vier personages, en een gespreksleider.

Afbeelding van dialoogavond
Beeld: ©Met Andere Ogen

15 Mei: Congres Veerkrachtige & Weerbare Samenleving

Op dit congres komen experts van ministeries, gemeenten, maatschappelijke organisaties, actieve burgers en sociaal wetenschappers samen om kennis over het thema veerkracht en weerbaarheid in de samenleving te vergroten en netwerken te versterken.

Meer informatie en aanmelden

21 Mei: De Verklarende Analyse. Mythes, best practices en uitdagingen

Een gedragen verklarende analyse, die samen met het kind en het gezin is gemaakt, wordt steeds meer gezien als een voorwaarde voor effectieve jeugdhulp. Tijdens deze online refereeravond leer je hier meer over en kun je vragen stellen aan deskundigen en collega's.

Meer informatie en aanmelden

Zorg in onderwijs: Sneller de juiste hulp dankzij bovenregionale samenwerking

In augustus 2023 startte op VSO Heuvelrug College in Zeist en SO Rafael Utrecht een pilot voor bovenregionale samenwerking zorg in onderwijs, met als doel leerlingen in de regio snel de juiste hulp te bieden. Het op die manier versterken van de interprofessionele samenwerking sluit aan bij de ambities van Met Andere Ogen. Wat zijn de positieve effecten van deze pilot tot dusver? En welke lessen kunnen we eruit trekken? Projectleider Liesbeth Sturing: ‘Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat je lef moet hebben.’

Lees heel het interview

afbeelding van Liesbeth Sturing
Beeld: ©Met Andere Ogen

Dien je subsidieaanvraag in voor Consortia 'Samen lerend doen wat werkt in de jeugdsector'

Doel van deze oproep is om in consortia impact te realiseren door bij te dragen aan het oplossen van een urgent maatschappelijk vraagstuk in de jeugdsector. Met kennisontwikkeling en kennisbenutting wordt bijgedragen aan een verandering die leidt tot betere uitkomsten voor jeugdigen en hun gezin.

Deadline voor het indienen van je aanvraag is 21 mei 14.00 uur.

Meer informatie

Week van de Jeugdgezondheid

In de week van 3 juni organiseert het NCJ voor het eerst de 'Week voor Jeugdgezondheid'. Dit is een week waarin aandacht is voor het belang van preventie binnen het brede jeugddomein. Tijdens deze week vinden verschillende evenementen plaats, waaronder de première van de documentaire: 'Preventie: ons vak!' en verschillende webinars rondom beeldbepalende onderwerpen zoals (groot)ouderschap, gemeentelijk preventiebeleid en de verbinding tussen de JGZ en het onderwijs.

Meer informatie

Afbeelding van week van jeugdgezondheid
Beeld: ©NCJ

Wie nomineer jij voor de Van Dantzig-penning?

De BPSW doet hierbij een oproep aan iedereen die met kinderen werkt en om kinderen geeft om kandidaten voor te dragen voor de Van Dantzig-penning. Deze penning wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt aan iemand die zich op het gebied van kindermishandeling bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt en zich heeft onderscheiden. Je hebt tot en met 27 september 2024 om je kandidaat voor te dragen.

Meer informatie

Afbeelding van Van Dantzig penning
Beeld: ©BPSW

Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg

Op 18 april is de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg gepubliceerd. Deze regeling is bedoeld om een extra impuls te geven aan de inzet van digitale of hybride processen, o.a. zorg- en welzijnsmedewerkers worden ontlast. Op woensdag 8 mei van 09.30 – 11.00 uur is er een onlinestartbijeenkomst waar geïnteresseerden terecht kunnen voor vragen en meer informatie. Het loket voor subsidies opent 14 mei 2024 voor aanvragen.

Meer informatie

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.