Instelling Adviescommissie Rechtsstatelijkheid en Rechtsbescherming (Adviescommissie Van Dooijeweert)

Het opleggen van een kinderbeschermingsmaatregel door de rechter is ingrijpend voor ouders en kinderen. Kinderen en gezinnen moeten beschermd worden als de overheid besluit in te grijpen in het gezinsleven. De overheid moet zich daarom houden aan de beginselen van de rechtsstaat én aan de regels die in internationale verdragen zijn vastgelegd. Bij beslissingen van de overheid moet er rechtsbescherming zijn voor kinderen en gezinnen. Zij moeten dus kunnen opkomen tegen besluiten en handelingen van de overheid.

Afbeelding van Adriana van Dooijeweert
Beeld: ©Bas de Meijer

Zorgen uit de internetconsultatie

Uit de internetconsultatie en het RSJ-advies van 2021 blijkt dat er zorgen zijn over de rechtsstatelijkheid en rechtsbescherming, specifiek bij het anders organiseren van bevoegdheden zoals voorgesteld in het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Om dat te onderzoeken hebben de opdrachtgevers; de minister voor rechtsbescherming, de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Wethouder Hendrickx namens de VNG, de Adviescommissie Rechtsbescherming en Rechtsstatelijkheid de opdracht gegeven een advies uit te brengen.

Taken van de adviescommissie

De adviescommissie heeft de taak een advies uit te brengen over de wijze waarop de rechtsbescherming van kinderen en ouders moet worden geborgd in de realisatie van het Toekomstscenario. De adviescommissie heeft daarbij 3 belangrijke aandachtspunten:

  1. Aan welke voorwaarden moet worden voldaan om rechtsbescherming in het Toekomstscenario voldoende te borgen gedurende het hele traject dat ouders en kinderen kunnen doorlopen?
  2. Op welke manier wordt een onafhankelijke toets en advies aan de rechter in het belang van ouders en kinderen het beste vormgegeven?
  3. Wat betekent dit voor de rol, de positie en de ruimte van de kinderrechter?

De commissie zal haar onderzoek beginnen door in gesprek te gaan met verschillende organisaties en personen binnen de keten en streeft ernaar het rapport met het advies in november 2023 te publiceren.

Samenstelling adviescommissie

Voorzitter:

Mw. mr. Adriana van Dooijeweert: Adriana heeft ruime ervaring als rechter en voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.

Leden:

Mw. mr. dr. Myriam Lückers: Myriam heeft jarenlange ervaring als rechter en advocaat-generaal bij de Hoge Raad en heeft veel gepubliceerd op het gebied van personen- familie- en jeugdrecht.

Dhr. mr. dr. Joost Huijer: Joost is gepromoveerd op een onderzoek naar de juridische rechtvaardiging voor de inzet van een kinderbeschermingsmaatregel en heeft verschillende publicaties op zijn naam op het terrein van het personen- en familierecht en het functioneren van het systeem van kinderbescherming.

Contact met de commissie

De commissie heeft als streven om in de komende maanden in contact te komen met verschillende organisaties in het veld. Dat zal gebeuren via de ambtelijke ondersteuning. Meer informatie over de Adviescommissie Van Dooijeweert vind je hier. De commissie streeft ernaar om zo breed mogelijk informatie op te halen maar zal in verband met de beperkte tijd hierin keuzes moeten maken.