Netwerk Met Andere Ogen heeft een nieuwe netwerkregisseur: Vera Naber

Vera Naber is per 1 september verantwoordelijk voor de strategische koers van het netwerk, dat bestaat uit ouders, jeugdigen en professionals uit verschillende domeinen. Samen zetten zij zich in voor een betere samenwerking en verbinding tussen opvang, onderwijs, ondersteuning en ontspanning, om zo de ontwikkelkansen van kinderen in Nederland te vergroten.

Afbeelding van Vera Naber
Beeld: ©Marieke Duijsters

De juiste mensen met elkaar verbinden, dat is waar het Vera om gaat. En dan vooral: het dichter bij elkaar brengen van het werkveld en de politiek, want die staan nu nog te vaak, te ver uit elkaar.

Vera: ‘Professionals uit de praktijk mogen wat mij betreft veel meer ruimte krijgen aan de beleidstafel. Ik heb met eigen ogen gezien wat er gebeurt als je die deskundige mensen erbij uitnodigt.’

Maar de samenwerking tussen onderwijs, zorg en jeugd is de laatste jaren alleen maar complexer geworden, dat weet Vera ook.

‘Mensen bij elkaar zetten is weliswaar belangrijk, maar niet genoeg.’

Vera kijkt liever kansengericht dan probleemgericht: wat kan een kind wél, is het uitgangspunt. Elk kind bij wie leren en ontwikkelen niet vanzelf gaat, vereist dan ook een individuele aanpak: soms is er zorg nodig in de klas, soms daarbuiten. Soms heeft de leerkracht hulp nodig, soms de leerling.

Het gaat altijd om de vraag wat dit kind, op deze school, met deze leerkracht, en deze ouders nodig heeft.

Vera: ‘Als psycholoog ondersteunde ik zowel leerlingen als leerkrachten en zag ik hoe belangrijk het is dat de school een ondersteunende structuur kan bieden. Daarbij draait uiteindelijk alles om de samenwerking tussen de school, de gemeente en de zorg- en jeugdhulpinstellingen.’

Lees hier heel het interview met Vera Naber

Over Met Andere Ogen

Met Andere Ogen werd in 2019 opgericht als beweging vanuit een verlangen om op landelijk, regionaal en lokaal niveau de samenwerking tussen kinderopvang, jeugd-, onderwijs- en welzijn/zorgorganisaties te versterken.