Stand van zaken Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
De opdrachtgevers – het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten – zijn naar buiten getreden met een nieuwe communicatieboodschap. Deze vind je hieronder.

Het moet meer draaien om het gezin als er sprake is van onveiligheid of de ontwikkeling van het kind in gevaar loopt. De hulp en bescherming moeten eenvoudiger, met oog voor alles wat er in een gezin of huishouden speelt en met een betere samenwerking tussen alle betrokken partijen. Sinds 2021 werken we met die partijen in het Toekomstscenario aan een beweging die leidt tot structurele verbeteringen in het stelsel van kind- en gezinsbescherming. Door het hele land zien we in de proeftuinen goede resultaten en dat het stelsel anders moet om deze resultaten blijvend en in het hele land te bereiken.
De roep om snelle, omvangrijke veranderingen blijft luid. Dat laten het rapport van commissie Hamer over uithuisgeplaatste kinderen, het incident van het pleegmeisje in Vlaardingen en de inspectierapporten wel zien. Daarom houden wij koers op het eindbeeld van het Toekomstscenario: een integrale gezinsgerichte aanpak (0-100) met een centrale rol voor stevige lokale teams, ondersteund door regionale veiligheidsteams volgens de ontwikkelrichting die wij hebben gekozen. Dat laatste is een belangrijke steun voor de broodnodige cultuurverandering en betere werkwijzen.
Ook al hebben we vooralsnog niet de financiële speelruimte om op korte termijn de kind- en gezinsbescherming te wijzigen, we houden de beweging vast en blijven werken naar het eindbeeld van het Toekomstscenario. Daarbij nemen we ook de zorgen mee van anderen.
Wat gaan we nu concreet doen? Uiteraard gaan we door met de proeftuinen. Verder gaan we de komende tijd het volgende doen:
- We werken aan een veranderstrategie. Hiermee brengen we in beeld welke stappen en in welk tempo we met beperkte financiële speelruimte toch het eindbeeld en de ontwikkelrichting kunnen bereiken. De hoofdlijnen hiervan liggen er in het najaar.
- We stellen zo snel mogelijk een Staatscommissie in. Deze commissie doet diepgaand onderzoek naar de gronden en de onderliggende waarden die rechtvaardigen dat de overheid hulp en bescherming biedt als er problemen zijn in een gezin. Dit onderzoek moet het toekomstscenario verrijken en versterken, niet vertragen.
- We zetten ons in om de inbreng van betrokken partners, inclusief organisaties in de strafrechtketen, een goede plek te geven. In het najaar willen we gaan werken volgens een nieuw, duurzaam samenwerkingsmodel dat we samen met hen vormgeven.
Het Toekomstscenario is een traject van ons allemaal. Er is een urgente opgave waar we samen voor staan. We hebben een gezamenlijk eindbeeld voor ogen en we zullen ook samen de beweging daarnaartoe moeten maken, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en deskundigheid.