Hackathon Begrippen Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
Op 12 december 2024 organiseerde het programmateam van het Toekomstscenario een hackathon om de dialoog over begrippen rondom (on)veiligheid in de thuissituatie te vernieuwen. Onder leiding van de Argumentenfabriek kwamen 65 deelnemers, waaronder professionals, ervaringsdeskundigen, wetenschappers, beleidsmedewerkers en projectleiders, samen om concrete en eenduidige taal te ontwikkelen. Deze dag stond in het teken van intensieve brainstormsessies en levendige discussies, met als doel bruikbare en breed gedragen begrippen te formuleren.
Aanleiding
Bij de ontwikkeling van het handelingskader voor professionals van regionale veiligheidsteams en lokale teams is veel aandacht besteed aan het gebruik van concrete en praktisch toepasbare begrippen rondom ‘(on)veiligheid in de thuissituatie’. We streven naar eenduidigheid in taal, wat essentieel is voor de samenwerking tussen huishoudens en professionals, evenals tussen professionals onderling. Samenwerking begint met elkaar verstaan en begrijpen, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Eenduidige begrippen en duidelijke omschrijvingen helpen bij het afbakenen van wat we wel en niet onder deze begrippen verstaan. Dit gaat verder dan het handelingskader en het is een uitdaging om tot breed gedragen, bruikbare begrippen te komen. Daarom heeft de ontwikkelgroep van het handelingskader het initiatief genomen voor een bredere dialoog.
Hackathon op 12 december
Op 12 december 2024 organiseerde het programmateam van het Toekomstscenario, onder leiding van de Argumentenfabriek, een hackathon om de dialoog over begrippen nieuw leven in te blazen. We waarderen het enorm dat 65 mensen, ondanks hun drukke agenda's, een hele dag wilden meedenken. De groep bestond uit professionals, ervaringsdeskundigen, wetenschappers, beleidsmedewerkers en projectleiders. Samen bekeken we vanuit verschillende perspectieven vijftien vooraf geselecteerde begrippen. De opdracht was om tot concrete en eenduidige taal te komen. Er werden voorstellen gedaan voor vervanging van kernbegrippen en voor omschrijvingen die verduidelijken wat er met een begrip bedoeld wordt.
Hoe hebben we hieraan gewerkt?
De ochtend begon met een intensieve brainstormronde in tien groepen. Elke groep werkte aan drie begrippen, met als doel een vervangend woord met een heldere, bruikbare omschrijving te vinden. Dit leidde tot levendige discussies en diverse inzichten. Twee groepen werkten steeds aan hetzelfde begrip, waardoor verschillende perspectieven en overlap zichtbaar werden. Vervolgens pitchten vertegenwoordigers van de groepen hun bevindingen over het eerste woord, waarna een dialoog met alle deelnemers volgde. 's Middags gingen we, met andere werkvormen, aan de slag met de overige twee woorden (tien in totaal) waarvoor de subgroepen in de ochtend alternatieven en omschrijvingen hadden bedacht.
Opbrengst
We kijken terug op een zeer geanimeerde dag waarin nieuwe inzichten werden gedeeld en ruimte was voor ieders perspectief. De concrete opbrengst wordt nu uitgewerkt en gedeeld met de aanwezigen. Dit vormt de basis voor een vervolgproces waar we begin 2025 op terugkomen.