Deelproject Landelijke Productstructuur Specialistische Jeugdhulp van start
In maart 2025 is het deelproject Landelijke Productstructuur Specialistische Jeugdhulp van start gegaan, onder leiding van Hind Darid van & Van de Laar. Dit project is onderdeel van het programma Standaardisatie binnen de Hervormingsagenda Jeugd.
Het doel van dit deelproject: op basis van de in de Wet verbetering beschikbaarheid jeugdzorg aangewezen zorgvormen, komen tot een productstructuur die optimaal voldoet aan de randvoorwaarden voor standaardisatie (“WUIVER model”) en geschikt is vanuit monitoringsperspectief. Na de zomer volgt het eindadvies.
Het kernteam voor dit deelproject werkt aan een overzichtelijke productstructuur die eenvoudig (minder productcodes) en toekomstgericht is. De producten moeten zoveel mogelijk kostenhomogeen zijn en gebaseerd zijn op de daadwerkelijke geleverde zorg. Ook is het belangrijk dat de producten goed te combineren zijn met de lokale jeugdzorg en andere stelsels.
Dit betekent niet dat er een heel nieuw model komt; het moet zoveel mogelijk aansluiten bij de huidige productstructuur. De uitwerking vindt plaats in drie fasen:
- Vertaling van de zorgvormenlijst naar productgroepen,
- Doorvertaling van productgroepen naar producten,
- Globale product- en dienstomschrijving per productgroep.
Waarom een nieuwe structuur?
De huidige productstructuren verschillen sterk tussen regio’s en aanbieders, wat sturing, samenwerking en inzicht belemmert. Met een gestandaardiseerde set producten verminderen we de administratieve lasten en vergroten we het landelijke inzicht in zorggebruik en wachttijden.
Meedenken? Meld je aan voor de referentiesessie van 27 augustus!
Op 19 en 25 juni hebben we referentiesessies gehouden, waarin gemeenten en aanbieders hebben meegedacht met het kernteam. Dat leverde erg nuttige input op.
Op dinsdag 27 augustus houden we de laatste referentiesessie (9.00-11.00 uur). We nodigen vertegenwoordigers van gemeenten, aanbieders, cliëntenorganisaties en professionals uit om deel te nemen aan deze referentiegroep. Daarin toetsen we het advies op inhoud, toepasbaarheid en uitvoerbaarheid. Uw feedback is essentieel om de structuur te verbeteren en aan te laten sluiten bij de praktijk.
Voor wie?
Beleidsmedewerkers, adviseurs, inhoudelijke experts, cliënten, hulpverleners, financieel deskundigen en informatiespecialisten zijn van harte welkom.
Meld je aan bij Noah Hartkamp via: n.hartkamp@en-vdl.nl