Jongeren in gesprek tijdens PRAATPOWER-sessies op de MIND & Senses dag van Aventus
Op 10 april vonden er vier PRAATPOWER-brainstorms plaats tijdens de MIND & Senses dag van mbo-school Aventus. Docenten, schoolloopbaanbegeleiders, beleidsmakers, mentoren: samen met tientallen leerlingen gingen ze in gesprek over mentale gezondheid.

De brainstorms in de ochtend gingen over social media en mentale gezondheid. Hoe creëer je een omgeving waarin je verhouding met je telefoon gezonder wordt? Thuis, op school, in de pauzes? En hoe zou een gezonde ForYou-page eruit kunnen zien?
Onzekerheid én inspiratie
Jongere en co-facilitator Myrthe deelde haar eigen ervaringen over het eindeloos scrollen op TikTok en Instagram, en het gevoel van somberheid en onzekerheid dat dat soms geeft. Verschillende studenten herkenden zich in dat constante vergelijken met anderen – hoewel social media óók juist inspiratie bleken te bieden. Het echte contact, zomaar even bij elkaar langsfietsen: dat wordt wél door velen gemist. In de brainstorm die volgde kwamen verschillende ideeën boven om anders met social media om te gaan, waaronder het verbieden van haat comments.
Prestatiedruk
De brainstorms in de middag gingen over prestatiedruk. Niet alleen bij jongere en co-facilitator Simon leefde dit thema – iederéén ging er volledig op aan. Twee bruisende sessies vol vlammende betogen en goede ideeën volgden. Zo ongeveer alle deelnemers waren het erover eens: mentale gezondheid en prestatiedruk worden te weinig besproken op school. Er kwamen veel mooie oplossingen naar boven, zoals het invoeren van lessen in mentale gezondheid en het inrichten van een ruimte op school om tot rust te komen. Alle ideeën zijn geüpload op praatpower.nl/resultaten, zodat ze meegenomen worden in landelijke aanbevelingen voor nieuw beleid.
Persoonlijke ervaringen
Student-ambtenaar Fayah Ortega, die niet alleen als student maar ook als gemeentevertegenwoordiger aanwezig was, en deelnam aan meerdere sessies:
‘Het was een geweldige dag. Het is zo goed om hierover te praten. Veel studenten denken dat het bij anderen allemaal vanzelf gaat. Op zo’n dag blijkt dat anderen ook met dingen worstelen. Het taboe gaat eraf, en het gesprek wordt makkelijker. Behalve die erkenning, kwamen er ook concrete ideeën op tafel. Bijvoorbeeld om deadlines wat meer te spreiden. Of eens wat vaker een gesprek aan te gaan, in plaats van de zoveelste onvoldoende uit te delen: hoe kómt het eigenlijk, dat het allemaal even niet lukt? Hoe gaat het eigenlijk thuis? Ik denk dat de gesprekken echt behulpzaam waren. En dat studenten ook mee naar huis namen: wat kan ik zélf doen om weerbaarder te worden?’
Meer info
Wil jij op jouw school of in jouw gemeente ook in gesprek? Op praatpower.nl vind je handige tips vooraf, werkvormen en draaiboeken, en kun je de verzamelde ideeën uploaden zodat we samen kunnen zorgen voor aanbevelingen voor nieuw beleid.