Richtinggevend kader voor stevige lokale wijkteams vastgesteld

De VNG-commissies Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie (PSI) en Zorg, Jeugd en Onderwijs (ZJO) stelden onlangs het Richtinggevend kader voor toegang, lokale teams en integrale dienstverlening in het sociaal domein vast. Dit kader beschrijft waar toegang, lokale teams en integrale dienstverlening voor inwoners in kwetsbare en complexe situaties aan moeten voldoen. 

Afbeelding van richtinggevend kader
Beeld: ©VNG

Basisniveau voor toegang, lokale teams en dienstverlening 

Het kader brengt in beeld wat gemeenten vanuit onder andere de Hervormingsagenda Jeugd, het Toekomstscenario Kind en Gezinsbescherming, de Wmo en de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening kunnen doen om toegang tot hulp en ondersteuning voor inwoners te optimaliseren.

De ervaringen van de afgelopen jaren, het Verbetertraject toegang en de afspraken in de Hervormingsagenda Jeugd zijn aanleiding voor het opstellen van het Richtinggevend Kader.

Divers ondersteuningsaanbod in ontwikkeling

Het Richtinggevend Kader is een richtingwijzer voor de visie vanuit beleid en bestuur en alles wat daaruit volgt qua uitvoering, opdrachten, inkoop en andere randvoorwaarden, het ‘wat’. Het ‘hoe’ is afhankelijk van veel lokale factoren, waardoor geen blauwdruk gemaakt kan worden. De komende periode verzamelen en ontwikkelt de VNG daarom een divers ondersteuningsaanbod om gemeenten te helpen bij het bepalen van de voor hen meest passende werkwijze.

Drie belangrijke vervolgstappen:

  • het ontwikkelen van het Verkenningsinstrument Toegang
  • het opstellen en ondertekenen van het convenant Stevige Lokale Teams
  • het beschikbaar stellen van de ondersteuningslijn Stevige Lokale Teams

Meer informatie, contactinformatie en downloaden

Bron: VNG.nl