Mirjarden extra voor jeugdzorg

Te veel kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties wachten nu te lang op passende jeugdzorg. Tegelijkertijd neemt de vraag naar en de uitgaven aan jeugdzorg het afgelopen decennia alleen maar fors toe. Om ervoor te zorgen dat kinderen en gezinnen die het écht nodig hebben snel de zorg krijgen die hen helpt, maakt het kabinet tussen 2025 en 2027 in totaal bijna € 3 miljard extra vrij voor jeugdzorg.

Een glimlachende vrouw biedt drie spelende kinderen drinken aan. Een meisje pakt een beker van het dienblad
Beeld: ©VWS

Het Rijk en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) maken extra afspraken om de jeugdhulp te verbeteren. Deze afspraken richten zich op de domeinen waar jeugdigen ook mee te maken hebben en waar onderliggende problemen kunnen ontstaan of gesignaleerd worden; onderwijs, wonen en bestaanszekerheid bijvoorbeeld. We zorgen er bij een hulpvraag voor dat eerst wordt ingezet op informele steun en collectieve basisvoorzieningen in de leefomgeving van het kind, zodat hulp zo licht en nabij mogelijk blijft en zwaardere zorg nog niet nodig is. Lokale teams spelen hierbij een belangrijke rol. Het jeugdzorgsysteem wordt aangepast zodat lichte hulp niet onbedoeld tot extra vraag leidt en wachttijden voor zwaardere zorg korter worden.

We gaan beter gebruik maken van beschikbare data, zodat we kunnen inzetten op het verbeteren van de kwaliteit van jeugdhulp. Want de hulp die wordt aangeboden, moet een kind of gezin wel echt helpen. Daar hebben is nu nog te weinig zicht op. Daardoor zitten kinderen soms onnodig lang in een jeugdhulptraject. Om dat te voorkomen, worden er afspraken gemaakt over de trajectduur bij de start van jeugdhulp. Door jongeren doelgerichter te helpen, blijft zorg beschikbaar voor kinderen in kwetsbare situaties die nu te lang op een wachtlijst staan.

Het kabinet werkt ook aan een plan om vanaf 2028 een beperkte eigen bijdrage in te voeren voor sommige vormen van jeugdhulp. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat we bewuster kijken naar welke hulp passend en effectief is. Iedere jongere die hulp nodig heeft, moet die ook kunnen krijgen. Tegelijkertijd willen we ervoor zorgen dat de jeugdzorg beschikbaar blijft voor wie het echt nodig heeft. Het kabinet zal dit voornemen met de grootst mogelijke zorgvuldigheid uitwerken, met oog voor kwetsbare gezinnen en kinderen.

Wetgeving voor sterkere jeugdzorg

Professionals, gemeenten en Rijk werken hard aan een beter jeugdzorgstelsel. De Wet beschikbaarheid jeugdzorg, onlangs aangenomen door de Tweede Kamer, verbetert de toegang tot specialistische jeugdzorg voor kwetsbare kinderen en ouders. Daarnaast gaat deze zomer het wetsvoorstel Reikwijdte in consultatie, met als doel heldere afspraken over welke hulp onder de Jeugdwet valt. Met deze wetten en andere maatregelen uit de Hervormingsagenda Jeugd, moeten kinderen in kwetsbare situaties beter geholpen worden.