Kinderwerker Shailesh: 'De kinderen zijn de reden waarom ik hier al twaalf jaar werk'

In de praktijk

Shailesh werkt al twaalf jaar als kinderwerker op dezelfde locatie in de Haagse Houtwijk met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. Hoe haalt hij voldoening uit zijn werk en wat heeft hij nodig om zijn werk goed te kunnen doen?

​​​​​​​

Foto van Shailesh

"De jongeren in groep 8 kende ik al toen ze nog baby's waren. Dat heeft voordelen: ik ben een vertrouwd gezicht voor jongeren, ze weten wat ze aan me hebben en ik kan ze makkelijk aanspreken."

Wat heb jij nodig om goed dit werk te kunnen doen?

'Voor het sociaal werk is het belangrijk om de ruimte te krijgen. We zijn erg afhankelijk van het beleid dat de gemeente iedere vier jaar maakt. En iedere vier jaar moeten we verantwoorden wat we doen en waarom we dat doen, ook al werken we hier al tien of twintig jaar. Ik denk dat de gemeente onze professionaliteit serieuzer moet nemen. We zijn professionals, en hebben een opleiding gevolgd.'

'De gemeente wil elk jaar onze resultaten zien. Maar soms ben ik met een kind of een jongere drie of vier jaar bezig, en zie je dan pas resultaat. We werken met mensen, niet met producten. Dus het is belangrijk om de tijd te krijgen.'

Wat betekent vakmanschap voor jou?

"Voor mij ligt dat in het verlengde van professionaliteit. We werken met mensen; ontwikkelingen gaan snel. Ik vind het belangrijk om te blijven leren en me te blijven verdiepen."

Hoe doe jij dat?

'Door vakliteratuur bij te houden en artikelen te lezen. En ik vind het fijn om met andere kinderwerkers te spreken. Ik ga weleens op werkbezoek, naar een collega in een andere stad. Daar hebben ze vaak met dezelfde problemen of thema's te maken, maar kijken ze er anders naar. Die werkbezoeken zou ik gestructureerder kunnen doen.'

Hoe Shailesh leert van collega’s, welk beeld hij had van het werk toen hij nog op school zat en hoe hij na twaalf jaar nog steeds voldoening haalt uit zijn werk, lees je in het volledige interview.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.