Interview Simone Loonstra: "Community building op basis van gelijkwaardigheid is de sleutel"

In de praktijk

Simone Loonstra is 2,5 jaar geleden bij het OZJ gestart als Ontwikkelaar op het thema Versterken van kleinschalige gezinsgerichte voorzieningen. Gaandeweg is de themanaam veranderd naar Versterken van gezinsvormen.

Simone neemt afscheid van het OZJ, in dit interview lees je meer over haar bevindingen en visie op de toekomst.

Simone Loonstra

Versterken van gezinsvormen

Het gaat om het versterken van gezinnen waar kinderen en jongeren verblijven die niet meer of deels niet meer bij hun ouders wonen. Dat zijn geen voorzieningen, maar bijvoorbeeld pleeggezinnen of gezinshuisouders die hen een liefdevol en veilig ander thuis bieden.

Tijdens haar periode bij het OZJ heeft ze zich vooral gericht op de vraag: ‘Hoe kun je zorgen voor het versterken van deze ‘gezinsvormen’, zodanig dat dat alle betrokkenen daar beter van worden?’

Op basis van gesprekken met gemeenten en het veld heeft Simone binnen dit thema drie focuspunten gekozen:

  • “Aan de ene kant gaat het om het versterken van de gezinnen waar kinderen geboren zijn, want een liefdevol en fijn gezin is de beste plek om op te groeien;
  • Aan de andere kant gaat het om een goede ondersteuning van pleeggezinnen en gezinsouders, evenals het zoeken naar de werkzame elementen en inspirerende voorbeelden. Zodat pleeg- en gezinshuisouders het beter volhouden en kinderen en jongeren niet steeds hoeven te verhuizen;
  • Daarnaast was mijn opdracht om gemeenten te ondersteunen, om samen met hen te zorgen voor het versterken van gezinnen, gezinshuizen, pleeggezinnen en kleinschalige groepen in buurten en wijken als alternatief voor de residentiële zorg.”

Niet alleen pleegouders werven, ook behouden

Simone: “Jaarlijks stoppen ongeveer evenveel pleegouders als dat er nieuwe bijkomen. Uit onderzoek blijkt dat het percentage pleegkinderen dat wordt geconfronteerd met een voortijdig afgebroken pleegzorgplaatsing (breakdown) in Nederland na 6 jaar nog steeds op 30% ligt. Hoewel er geen landelijke cijfers bekend zijn over ‘breakdowns’ in gezinshuizen, hoor ik in het land dat ook in gezinshuizen regelmatig ongewenste verhuizingen voorkomen. Het inzetten op méér pleeg- en gezinshuisouders lijkt dan logisch. Maar na een werkbezoek in september 2019 aan Engeland met inspirerende voorbeelden over de stabiliteit van pleegzorgplaatsingen, was ik ervan overtuigd dat het begint bij een goede ondersteuning van pleegouders en gezinshuisouders. Dat ‘betaalt’ zich altijd terug, bijvoorbeeld. in een groter gevoel van welzijn voor alle betrokkenen. Want ‘breakdowns’ zijn voor iedereen traumatisch: voor de kinderen, ouders én pleeg- en gezinshuisouders. Verder zie je in de UK dat als je pleegouders goed ondersteunt, het pleegouderschap ook aantrekkelijker wordt voor aspirant pleegouders.”

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.