‘Niemand ging ooit het gesprek aan over anticonceptie’

In de praktijk

Nu Niet Zwanger is het eerste programma in Nederland dat gemeenten ondersteunt bij het proactief voeren van gesprekken met kwetsbare mensen om bewuste keuzes te maken rondom hun kinderwens. Mensen met ernstige psychiatrische problemen, een verstandelijke beperking, schulden of verslaving krijgen vaak begeleiding op financieel gebied of bij het vinden van huisvesting, maar horen ook hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te bespreken. Inmiddels loopt het programma bij 175 gemeenten.

Twee mensen zitten op het bed. Op het bed ligt een zwangerschapstest

‘Clara is 17 jaar. Een jaar geleden is ze bevallen van een zoon. Ongepland. Zelf had ze nooit nagedacht over kinderen. Ook was ze niet aan anticonceptie. Hoewel ze van haar zoontje houdt, is Clara niet in staat om goed voor hem te zorgen. Ze heeft geen vaste woonplek en heeft flinke schulden. Verschillende hulpverleners begeleiden haar, maar geen één van hen is ooit een gesprek met haar aangegaan over haar kinderwens.’

Het bovenstaande voorbeeld wordt genoemd op de website van Nu Niet Zwanger. Volgens Nu Niet Zwanger (NNZ) zijn veel jongeren zoals Clara al in beeld bij hulpverlening, maar blijkt het al dan niet bedoeld zwanger worden een onbesproken punt. Vaak niet met opzet, omdat er andere problemen in het leven van cliënten spelen die op dat moment spelen. Maar als er dan ongepland een zwangerschap tijdens het aanpakken van een verslaving of schulden bijkomt, dan is het al te laat. NNZ traint hulpverleners om wél het gesprek rondom een kinderwens aan te gaan. Niet alleen bij jongeren, maar cliënten van alle leeftijden, zowel man als vrouw.

Voordelen

Uit gesprekken met cliënten met psychiatrische problemen, verstandelijke beperkingen of maatschappelijk moeilijke situaties blijkt dat veel van hen zich veelal niet bezighouden met de kans om zwanger te worden. Of dat ze niet weten welke mogelijkheden er zijn. Dat het voor hen beter is om dit zich van tevoren te realiseren dan op het moment dat het al te laat is, mag duidelijk zijn. Maar ook voor gemeenten die aan de zorg van inwoners bijdragen zijn er veel voordelen. Uit onderzoek van Society Impact blijkt dat de bijdrage voor NNZ per deelnemer €403,- kost. Tegenover de uiteenlopend €7000,- tot €55.000,- voor de begeleiding van een vrouw gedurende de bevalling en het eerste jaar na de geboorte van een kind.

En het probleem van ongewenste zwangerschappen komt overal voor, maar ‘in de meeste gemeenten moest het urgentiebesef nog worden gecreëerd. Hierbij hielp het om ambtenaren en de gemeenteraad inzicht te geven in zowel de cijfers als de praktijk. Bijvoorbeeld het aantal meldingen van kindermishanddeling, het aantal cliënten waar zorgen over zwangerschap zijn vanuit de Raad van de Kinderbescherming, het aantal tienermoeders, het aantal kinderen in jeugdbescherming, het aantal vroeggeboortes en het aantal uithuisplaatsingen bij jonge kinderen.

Ook voor zorgprofessionals uit verschillende organisaties en vakgebieden blijkt de proactieve aanpak een aanwinst, zoals onderstaande video laat zien.

Bekijk de video op YouTube

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.