Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Nieuws en inpiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken

Richtinggevend kader voor toegang sociaal domein vastgesteld

Dit kader beschrijft waar toegang, lokale teams en integrale dienstverlening voor inwoners in kwetsbare en complexe situaties aan moeten voldoen. Een mooie stap voorwaarts richting stevige lokale teams en de inhoudelijke beweging die de komende jaren vanuit de Hervormingsagenda wordt gerealiseerd.

Lees verder op de website van de VNG

Afbeelding van richtinggevend kader
Beeld: ©VNG

Deskundigencommissie toetst de uitvoering van de Hervormingsagenda

Onlangs startte de deskundigencommissie voor de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028. Deze commissie bekijkt hoe het gaat met de uitvoering van de Hervormingsagenda en of de inspanningen worden geleverd die zijn afgesproken. Ook bekijkt zij op de lange termijn of dit het gewenste effect heeft op de uitgaven en zo niet, hoe daarmee om te gaan. Het eerste advies van de commissie is een tussentijdse evaluatie van de uitvoering van de Hervormingsagenda en volgt begin 2025.

Lees verder

Nieuwe folders en checklijst ‘Het beste besluit voor het kind’

De vernieuwde handreiking 'Het beste besluit voor het kind' helpt professionals nog beter om met kinderen en jongeren in gesprek te gaan en hun belang scherp te zien. In de folder staat een overzichtelijk stappenplan dat is gebaseerd op het Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren is er nu een aparte folder en checklijst op de website van de Kinderombudsman.

Bekijk de handreiking voor professionals

Bekijk de folder en checklijst voor kinderen

Afbeelding van nieuwe en folders en checklist
Beeld: ©Kinderombudsman

‘Kinderen zijn meer dan hun dossier’; Interview met psycholoog Henk Fibbe

Als je kinderleven een dossier is, wat betekent dit dan voor je ontwikkeling? En hoe kijk je daar als volwassene op terug? Psycholoog Henk Fibbe besloot met leerkracht Wilfred Woutersen de kinderen die zij in de jaren negentig begeleidden op de Pionier, de school van het Paedologisch Instituut (PI) in Duivendrecht, op te sporen en te interviewen over deze vragen. Fibbe, die met zijn jeugdzorgorganisatie Fibbe lid is van Met Andere Ogen, bundelde deze verhalen met hulp van Woutersen in De Klas van Meester Wilfred.

Dit boek oordeelt niet. Maar je kunt van alle aangrijpende verhalen wel iets leren.

Lees het interview

Afbeelding van Henk Fibbe en Wilfred Woutersen
Beeld: ©Henk Fibbe

Youz Pilot 'Gezin in Beeld' versterkt intake voor gezinnen met jonge kinderen

Hoe vind je de juiste ingang van behandeling voor elk gezin? De pilot 'Gezin in Beeld' focust zich op het versterken van de intake voor gezinnen met jonge kinderen (0-6 jaar). Een bredere intake samen met volwassenen-ggz en andere partners verbreedt de focus naar alle gezinsleden.

Lees meer over deze pilot

Afbeelding van quote uit het artikel van Youz
Beeld: ©youz.nl

Studentenwebinar: gebruik van richtlijnen in je werk als jeugdprofessional

Op dinsdag 16 april van 19.00 tot 20.30 uur vindt er een gratis online studentensessie plaats over het gebruik van de richtlijnen.

Ben jij student sociaal werk, psychologie of orthopedagogiek en wil je na je studie gaan werken met kinderen of jongeren? Dan krijg je te maken met de Richtlijnen jeugdhulp en jeugdbescherming. Wil je goed voorbereid beginnen aan jouw loopbaan en ben je benieuwd hoe? Schrijf je dan in voor het webinar.

Meer informatie en aanmelden

Online inloopmoment voor regio’s die volgens het Toekomstscenario (willen) werken

Voor alle projectleiders, kwartiermakers, contactambtenaren en andere geïnteresseerden die aan de slag zijn met het werken volgens de visie van het Toekomstscenario. Eens per maand is er een online inloopmoment, waar je terecht kunt met alle vragen – aan collega's uit het veld en aan de mensen van het programmateam Toekomstscenario.

Eerstvolgende datum: 22 april van 10.30 – 11.30 uur

Meer informatie en aanmelden

Praat mee op het Platform Vakmanschap over de samenwerking tussen onderwijs en zorg

In de samenwerking tussen onderwijs en zorg hoor je meestal over de problemen waar je tegenaan loopt, zoals bijvoorbeeld dat onderwijs en zorg elkaars taal niet spreken, dat iedereen erg op zijn of haar eigen eilandje wil blijven zitten, dat professionals uit het onderwijs een andere werkhouding hebben dan professionals uit de zorg. Maar zit in die verschillen ook juist niet de kracht van de samenwerking? 

Op het Platform Vakmanschap delen professionals op welke manieren het wél lukt en goed gaat (9 reacties)

Meepraten? Klik hier

Afbeelding van banner voor het Platform Vakmanschap
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.