Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Meer informatie over de Voor de Jeugd Dag 2024 | Monitor JeugdzorgPlus | Standaardisatie | Webinarreeks- Met Andere Ogen | MDT | De kracht van intervisie

In deze editie lees je onder meer over het versterken van de pedagogische basis en de voorlopige opnamestop bij Zikos-afdelingen waar deze week veel over in het nieuws was. Het is mogelijk om de webinar over standaardisatie terug te kijken en subsidie aan te vragen Maatschappelijke Diensttijd. Ook is er nog tijd om jouw bijdrage in te dienen voor de Voor de Jeugd Dag van dit jaar.

MAO Webinarreeks: Versterken van de pedagogische basis

In plaats van kinderen en jongeren aan te passen aan de omgeving, moeten wij de pedagogische basis versterken. Hoe doe je dat in de praktijk? In een reeks van vier webinars delen professionals, beleidsmakers en bestuurders uit gemeenten, onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp hun domeinoverstijgende aanpak en interprofessionele samenwerking.

Aanpak Met Andere Ogen nodigt professionals, beleidsmakers en bestuurders die werkzaam zijn bij gemeenten, onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp uit om aan te sluiten bij een of meerdere webinars.

Meer informatie en aanmelden

Afbeelding van webinarreeks
Beeld: ©Met Andere Ogen

Paper: Kinderwerk: De onmisbare voorloper van het jongerenwerk

Kinderwerk is een voorziening in de pedagogische basisinfrastructuur. Het is het sociaal werk met kinderen tot 12 jaar dat zich richt op alle kinderen in de buurt, met extra aandacht voor kinderen in een kwetsbare situatie die meer ondersteuning kunnen gebruiken. Kinderwerkers kunnen onder diverse functienamen opereren, maar zij doen dit altijd vanuit een professionele, pedagogische achtergrond en werkwijze (NJi, 2021). Rondom (jeugd)preventie is er veel aandacht voor de jongerendoelgroep, maar kinderen onder de 12 jaar mogen niet worden vergeten. Kinderwerk is daarbij een onmisbaar element in het positief en gezond opgroeien.

Meer informatie en downloaden

Afbeelding van paper kinderwerk BVjong
Beeld: ©BVjong

Uitkomsten onderzoek Zikos-afdelingen: voorlopig opnamestop

Jason Bhugwandass presenteerde deze week zijn onderzoek ‘Eenzaam gesloten’. Jongeren zijn gevraagd naar hun ervaringen op de Zikos-afdelingen van de jeugdzorgaanbieders iHUB (locatie ‘t Anker, Harreveld) en Pactum (locatie Zetten). In het onderzoek zijn ernstige en zorgelijke signalen door jongeren naar voren gebracht.

De ernst en omvang van de meldingen vragen om een zorgvuldig en onafhankelijk onderzoek. Om deze reden heeft de VNG na het eerste contact met Jason een melding gedaan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), met het verzoek om deze meldingen op korte termijn te onderzoeken. Lopende het onderzoek heeft de VNG – in afstemming met de IGJ en beide instellingen – afgesproken om geen nieuwe jongeren op de ZIKOS-afdeling te plaatsen.

Lees verder

Afbeelding van rapport Eenzaam Gesloten
Beeld: ©Garage2020

Lever een bijdrage aan de Voor de Jeugd Dag 2024

Op maandag 30 september 2024 is het tijd voor de twaalfde Voor de Jeugd Dag. Het thema is Werken aan een sterke gemeenschap.

Wil je een best practice of lessons learned delen? Wil je een pittige discussie aanzwengelen? Heb je een spannende innovatie die je wilt uittesten op een betrokken publiek? Dit jaar zijn er diverse nieuwe werkvormen waar je je voorkeur voor kunt uitspreken, zoals Het Debat en Alles wat je altijd al wilde weten over …

Dien je bijdrage in via het bijdrage formulier. Wil je liever standhouder worden, dat kan middels dit formulier. Indienen kan tot en met woensdag 20 maart 12.00 uur.

Afbeelding van banner voor de jeugd dag
Beeld: ©Voor de Jeugd Dag

Terugkijken webinar over Standaardisatie

In de Hervormingsagenda Jeugd is onder andere afgesproken dat de inkoop van jeugdhulp wordt vereenvoudigd. Daarnaast wordt ingezet op landelijke, niet-vrijblijvende standaardisatie van contracten en verantwoording voor jeugdhulp die regionaal en landelijk wordt ingekocht. De onafhankelijke kwartiermaker, Bianca den Outer, heeft tijdens een aantal bijeenkomstende aanwezigen bijgepraat over de voortgang rondom dit traject. Mocht je dit webinar gemist hebben, dan kun je deze terugkijken.

Bekijk de video

Afbeelding van presentatie bij webinar over standaardisatie
Beeld: ©Lorenz

Last minute: Vul de vragenlijst in over de toekomst van kind- en gezinsbescherming

Ben jij als ervaringsdeskundige en/of professional betrokken bij de proeftuinen van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming? Dan willen we je van harte vragen deze enquête in te vullen vóór vrijdag 15 maart a.s.

Het Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam is door het programmateam Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming gevraagd om het traject naar de bepaling van de beoogde (maatschappelijke) effecten te begeleiden. Om op basis daarvan een verandertheorie te ontwikkelen waarop gemonitord en gereflecteerd kan worden. 
 
De eerste stap is deze online vragenlijst

Monitor JeugdzorgPlus (peildatum 1 oktober 2023)

Er wordt landelijk gestreefd naar afbouw van de gesloten jeugdzorg. De Jeugdautoriteit heeft vorig jaar aangegeven dat deze afbouw zonder gelijktijdige ontwikkeling van alternatieven leidt tot continuïteitsproblemen van zorg. Uit de laatste Monitor JeugdzorgPlus, waarin de Jeugdautoriteit de capaciteit en bezetting van de gesloten jeugdzorg volgt, blijken deze continuïteitsproblemen zich nu voor te doen.

Meer informatie en downloaden

Afbeelding van jeugdmonitor
Beeld: ©JeugdAutoriteit

Interview: Ontschotting, samenwerking en moed kunnen de jeugdhulp veel beter maken

Drie experts gaan met elkaar in gesprek over hardnekkige problemen en mogelijke oplossingen: Carole Derks, programmamanager BOEG (Bovenregionaal Expertisenetwerk Gelderland); Jan Willem Bruins, directeur BPSW (Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk); en orthopedagoog en GZ-psycholoog Xavier Moonen, voorzitter van de Schakel- en Adviesraad SAR (en onder meer emeritus hoogleraar Kennisontwikkeling LVB aan de Universiteit van Amsterdam).

Lees het interview op sarjeugd.nl

Afbeelding van artikel op sarjeugd.nl
Beeld: ©sarjeugd.nl

MAO Dialoogavond #14: Terug naar mensgericht werken

Hoe implementeren we mensgericht werken binnen het systeem? Hoe meten we succes wanneer we een andere kijk op onderwijs omarmen? En belangrijker nog, hoe kunnen we een cultuurverandering bewerkstelligen waarbij mensgericht werken de norm wordt?

In twee rondes ga je in gesprek over mogelijke antwoorden op deze vragen en meer tijdens de14e Dialoogavond van Met Andere Ogen op 18 april in Pakhuis de Zwijger en online. Ga samen op zoek naar inspiratie, inzicht en concrete stappen richting een leer- en ontwikkelomgeving waar menselijkheid voorop staat.

Meer informatie en aanmelden

Afbeelding van webinarreeks
Beeld: ©Met Andere Ogen

Ontdek de kracht van intervisie met supervisor Sonja Hopmans

Sonja Hopmans is supervisor, teamcoach en leersessiebegeleider, en heeft altijd een passie gehad voor groeien, leren in de dagelijkse praktijk en bewust-zijn. Sonja legt in het interview uit dat er eerlijke uitwisseling plaatsvindt tijdens een intervisie bijeenkomst waardoor het perspectief van een professional verbreed en verrijkt wordt. Dat is belangrijk in het 'mensen-werk' dat we doen.

Bewust zijn en worden van het eigen deel in de relatie met de ander, kwetsbaar durven zijn en het vermogen om samen met mensen die je begeleidt of collega’s op reis te gaan.

Lees heel het interview op het Platform Vakmanschap

Afbeelding van interview met Sonja Hopmans
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Maak het verschil met Maatschappelijke Diensttijd. Sluit je aan!

Wil je echt verschil maken in de samenleving, met de waardevolle inzet van jongeren? Vraag dan subsidie aan voor Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Ook voor jongeren zelf van grote waarde, vertelt Marco.

MDT heeft veel in gang gezet voor mij. Ik weet nu echt waar mijn toekomst ligt.

Wil je als school, gemeente of maatschappelijke organisatie ervaren wat de kracht van MDT is? En hoe je het verschil kan maken, voor jezelf en anderen? Sluit je dan aan bij het groeiende MDT-netwerk!

Kijk of MDT bij je past met MDT-kort

Eerst een tijdje experimenteren met MDT? Vraag dan bij ZonMw subsidie aan voor MDT-kort. Je kunt € 50.000,- aanvragen voor een kortlopend MDT-project. Jongeren gaan dan 30 tot 50 uur aan de slag in een periode van maximaal 4 maanden.

MDT-kort aanvragen kan nog tot 11 april 2024, 14.00 uur. Heb je vragen over MDT-kort? Neem dan contact op met amd@zonmw.nl.

Klaar voor een groter MDT-project?

Wil je een project opzetten waarbij je jongeren voor een langere periode en meer uren kunt inzetten? Bekijk dan de andere subsidiemogelijkheden. Deze zijn aan te vragen tot 1 mei 2024. 

Sluit je aan bij MDT

Afbeelding van jongere die studio in loopt
Beeld: ©ZonMw

Colofon

Als abonnee van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin krijg je elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk.

Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.