Afbeelding van de nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin
Beeld: ©voor Jeugd & Gezin

Informatie en inspiratie voor professionals die voor jeugd en gezin werken

De nieuwsbrief voor Jeugd & Gezin heeft vanaf nu een nieuwe look. Als abonnee krijg je nog steeds elke twee weken nieuws over ontwikkelingen in de jeugdzorg en jeugdhulp. Dat kan gaan om rapporten, handreikingen, actuele gebeurtenissen en interessante evenementen van aanbieders, cliëntenorganisaties, de samenwerkende beroepsorganisaties, de VNG en het rijk. Heb je zelf een onderwerp dat je graag onder de aandacht wil brengen bij andere professionals die voor jeugd en gezin werken? Mail dan naar voorjeugdengezin@minvws.nl.

Hoe breng ik samen met een gezin het sociale netwerk in beeld?

Gezinnen zijn vaak niet gewend om na te denken over hun sociale netwerk en wie daar allemaal deel van uitmaken. Het in kaart brengen van hun sociale netwerk kan verhelderend werken. Maar het kan ook weerstand oproepen. Hoe je het in kaart brengen van het sociale netwerk het beste aanpakt, lees je hier.

Lees verder

Afbeelding van handen die een sociaal netwerk vormen

Het netwerk Kwaliteit en Blijvend Leren verwelkomt nieuwe werkorganisatie

Kwaliteit en Blijvend Leren (KBL) is een netwerkorganisatie waarin betrokkenen uit de jeugdhulp samenwerken aan het duurzaam verhogen van de kwaliteit van de jeugdhulp. Uitgangspunt daarbij is een cultuur waarbij voortdurend leren en verbeteren door professionals en beleidsmakers vanzelfsprekend is. Het vertrekpunt is altijd de hulpvraag van het kind, de jongere en/of de opvoeders.

Werk je in het brede werkveld van de jeugdhulp? Geloof je dat de kwaliteit van de jeugdhulp beter kan en wil je daaraan bijdragen? Verbind je dan aan het netwerk Kwaliteit en Blijvend Leren.

Meer informatie

Afbeelding van Kwaliteit en Blijvend Leren
Beeld: ©Kwaliteit en Blijvend Leren

Campagne: Samen druk verlagen

Dat er steeds meer jongeren druk en stress ervaren, dat is wel bekend. Maar wist je ook dat er veel mensen zijn die het niet in hun eigen sociale omgeving zien, en ook niet weten wat ze kunnen bijdragen aan verlichting?

Met de campagne ‘Samen druk verlagen’ willen MIND en De Hersenstichting het bewustzijn vergroten van mensen in de omgeving van jongeren. Ze houden de maatschappij een spiegel voor met de vraag: ‘hoe kun jij de druk voor jongeren verlagen?’.

Meer weten over de campagne

Afbeelding van campagne: Samen druk verlagen
Beeld: ©De Gezonde Generatie

Aankomende webinars/videosessies van het Platform Vakmanschap

11 maart: Jongerenwerk is een vak! Maar hoe krijg je dan vakmensen?

Sociaal Werk Nederland verzamelt allerlei samenwerkingen tussen jongerenwerk en opleidingen. Ze delen op 11 maart enkele mooie voorbeelden en gaan er graag met jongerenwerkers in gesprek over.

19 maart: Oké met de AVG

Wat vraagt dit vertrouwelijk werken van de samenwerking met ouders en leerlingen en hoe kunnen we dit inpassen in succesvol samenwerken rond leerlingen? Hoe respecteren we de AVG als professionals, maar hoe houden we samenwerken tegelijkertijd werkbaar?

25 maart: In gesprek met Coby de Vreugd over moederschap op afstand

Je kinderen uithuisgeplaatst: geen enkele ouder hoopt dat ooit mee te maken. Coby de Vreugd (44) overkwam het toch en ze is al veertien jaar moeder op afstand. Ze deelt tijdens deze lunchbijeenkomst haar ervaringen met uithuisplaatsing en de samenwerking tussen haar gezin en professional.

Meer informatie en aanmelden

Afbeelding van het Platform Vakmanschap
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Podcast Jeugdzorg. Wat bedoel je? met Maarten van Ooijen

De overheid en de jeugdzorg kunnen niet alles oplossen; opvoeden en opgroeien is een verantwoordelijkheid van ons allemaal.

Daar zijn Adri van Montfoort en René Peters het mee eens, maar zeggen ze, de samenleving verandert altijd en zorgen over de jeugd zijn van alle tijden. De problemen in de jeugdzorg – steeds meer kinderen in zorg, druk op de uitvoering, wachtlijsten, maatschappelijke onvrede, oplopende kosten – kunnen óók door het beleid zelf zijn veroorzaakt of verergerd. Daarom gaan ze in de podcast positief-kritisch en soms volhardend in op de vraag: hoe gaat het beleid werken in de praktijk? Ze gaan in op de Jeugdwet vanaf 2015, de Hervormingsagenda Jeugd en ja, ook op het budget.

Beluister via Spotify

Afbeelding van de podcast met Maarten van Ooijen
Beeld: ©Jeugdzorg. Wat bedoel je?

Gezocht: 10 gemeenten die aan de slag willen met Jongerenparticipatie

Steeds meer gemeenten geven de stem van jongeren een plek binnen de organisatie en het op te stellen beleid. Tegelijkertijd brengt het duurzaam neerzetten van jongerenparticipatie nog veel uitdagingen met zich mee. 

Het Europees Partnerschap 'Democracy Reloading' is een trainingstraject voor, door en met gemeenten en gericht op het verbeteren van lokale democratie door het betrekken van jongeren bij besluitvorming. De aanmeldingen voor het traject van 2024 zijn geopend. Ben jij werkzaam voor een gemeente? Lees dan snel verder

Meer informatie

Afbeelding van oproep Democracy Reloading
Beeld: ©Democracy Reloading

Interview met Janinka en Nicoline van het Ondersteuningsteam

In het Tijdschrift voor Jeugdrecht zijn Janinka Steenkuijl en Nicoline den Ouden van het Ondersteuningsteam geïnterviewd over cultuurverandering in de jeugdzorg en hun visie op uithuisplaatsingen vanuit hun kennis en ervaringen die zijn opgedaan in het Ondersteuningsteam.

We hebben nog steeds de neiging oplossingen voor anderen te bedenken of juist de strijd aan te gaan. Maar wat als je dit allebei niet doet? Als je naast ouders gaat staan? En niet tegenover, maar samen met andere partijen in de keten zoals de jeugdbescherming. Dat is vele malen effectiever – weten wij nu.

Lees hier heel het interview

Foto van Janinka en Nicoline
Beeld: ©Janinka Steenkuijl (l) en Nicoline den Ouden (r). Foto: Jan Pieter Meijer

Literatuurstudie: Minder specialistische jeugdhulp dankzij wijkteam?

Wijkteams die zelf ambulante ondersteuning bieden, dragen waarschijnlijk bij aan het terugdringen van specialistische jeugdhulp. Ook zijn zij mogelijk beter in het bereiken van jongeren met een migratieachtergrond en met een lage sociaaleconomische status. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi).

Lees verder

Afbeelding van het NJi-onderzoek
Beeld: ©NJi

Inspiratiebundel Samen werken aan mentale weerbaarheid jongeren

Samenwerking van jongerenwerk en partners in het sociaal domein en jeugdzorg biedt kansen en is broodnodig. De mentale gezondheid van de jeugd staat onder druk, de wachtlijsten in de jeugdzorg lopen op en het lukt de sector maar moeilijk om knelpunten aan te pakken. Met deze bundel laten Sociaal Werk Nederland zien dat het wél kan. Door de samenwerking op te zoeken en laagdrempelige ondersteuning in wijken te organiseren.

Meer informatie en downloaden

Afbeelding van de inspiratiebundel
Beeld: ©Sociaal Werk Nederland

Twee nieuwe websites voor en over #KOVB

In Nederland groeien meer dan 20.000 kinderen op bij tenminste één ouder met een verstandelijke beperking. De kans dat kinderen van ouders met een verstandelijke beperking (KOVB) zelf problemen ontwikkelen is groot. Uit gesprekken met (volwassen) kinderen blijkt dat zij vaak geen passende hulp en ondersteuning krijgen.

Vanaf nu kunnen jonge en volwassen kinderen, maar ook hun naasten en professionals terecht op twee nieuwe websites voor en over #KOVB. Met informatie, (h)erkenning en hulplijnen. En praktische handvatten om KOVB te herkennen en ondersteunen.

Het Trimbos-instituut ontwikkelde Oudervanmijnouders.nl en www.kovb-info.nl samen met de Denktank KOVB en Sien belangenvereniging.

Afbeelding van de website kovb voor jongeren
Beeld: ©Trimbos

Nieuwe leidraad ‘Werken aan veiligheid’

De nieuwe leidraad 'Werken aan veiligheid' geeft gemeenten handvatten voor de hulp, ondersteuning en bescherming aan inwoners die te maken hebben met onveiligheid in afhankelijkheidsrelaties of ontwikkelingsbedreiging van minderjarigen. De leidraad vervangt het 'Kwaliteitskader werken aan veiligheid'.

Naar de leidraad

SAR wil betere kennis ontwikkelen over jeugdhulp die écht helpt

De Schakel- en Adviesraad SAR pleit ervoor te investeren in het tragere proces van leren en ontwikkelen, om zo duurzame, betere hulp te kunnen bieden. Peter Dijkshoorn (SAR) en Christine Pollmann (BEN Noord-Holland) lichten toe waarom dat nodig is.

Lees heel het interview

Afbeelding van SAR advies
Beeld: ©SAR

Hoe kan de Landelijke Jeugdmonitor bijdragen aan het monitoren van kansenongelijkheid?

Het doel van dit artikel is te verkennen hoe de Landelijke Jeugdmonitor kan bijdragen aan het monitoren van kansenongelijkheid in het basisonderwijs door inzicht te geven in factoren die daar positief of negatief mee samenhangen. Aan de hand van deze factoren heeft een eerste aanzet plaatsgevonden om tot een selectie van indicatoren te komen waarmee een beeld kan worden geschetst van de omstandigheden waarin kinderen opgroeien.

Lees verder

Interview met twee Ambassadeurs Jeugd

Als Ambassadeurs Jeugd steken Ilona en Eveline hun hoofd boven hetmaaiveld uit. Hoewel dat niet in hun natuur zit, zijn ze trots om dat te kunnen doen. Ze zijn trots dat ze een steentje bijdragen aan het delen van eerlijke verhalen en kwetsbare beelden.

Lees hier heel het interview

Afbeelding van interview met Ambassadeurs Jeugd
Beeld: ©Platform Vakmanschap

Webinar: Standaardisatie jeugdhulp

In de Hervormingsagenda Jeugd is onder andere afgesproken dat de inkoop van jeugdhulp wordt vereenvoudigd. Daarnaast wordt ingezet op landelijke, niet-vrijblijvende standaardisatie van contracten en verantwoording voor jeugdhulp die regionaal en landelijk wordt ingekocht. Hoe is het met de voortgang van die standaardisatie?

De onafhankelijke kwartiermaker, Bianca den Outer, praat je er graag over bij tijdens een interactief webinar. Ook is ze benieuwd welke ideeën jij hebt en wat jij wilt bijdragen aan de standaardisatie.

Het webinar wordt voor de tweede keer  georganiseerd op 1 maart tussen 12.00 en 13.00 uur.

Meer informatie en aanmelden